Övertygande Elfsborg mot Europaplats

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:
Johan Larsson.
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
Johan Larsson.

3–1 tog Elfsborg och hemvändarsuccén Johan Larsson närmare en Europaplats.

Men fem raka kryssmatcherna i september krossade gulddrömmen.

– Frustrerande. Men vi visar moral som kommer tillbaka, säger Larsson.

Med två segrar och en oavgjord i de tre senaste matcherna skulle Falkenberg lyfta sig ytterligare hemma i bottenstriden mot Europajagande Elfsborg.

Men Boråslaget visade klassen. Framför allt passningskungen och årets hemvändande succényförvärv Johan Larsson visade klassen hos gästerna. Larsson serverade Rasmus Alm som placerade in 1–0 (16) efter ett vackert och effektivt Elfsborgsanfall.

Tvåa i assistligan

Det var Larssons åttonde assistpoäng under säsongen och högerbacken är tvåa i allsvenska assistligan.

Johan Larsson var på nytt arkitekten när han åter löpte sig fri till höger, spelade in bollen som via en ytterligare Elfsborgspassning till slut nådde Jeppe Okkels som tryckte in 2–0 (26).

Falkenberg kom tillbaka delvis som ett annat lag i andra halvlek och tog sig in i matchen när en frispark från Marcus Mathisen gick via en Elfsborgsspelare i mål till 1–2 (57).

Foto: Adam Ihse / TT NYHETSBYRÅN

Men Elfsborg hade en uppsjö av kontringslägen och chanser och när dessutom FFF-målvakten Victor Noring bjöd på en misslyckad passning kunde Simon Olsson bryta och rulla in 3–1 (68) rättvist för gästerna.

Segern för Boråslaget innebär att Elfsborg tog ytterligare ett kliv mot en kvalplats till Europaspelet nästa sommar. Det krävs dessutom seger av Malmö FF mot Sirius för att MFF ska säkra SM-guldet redan under söndagen.

Dock kunde situationen varit ännu mer kittlande för Elfsborg.

Från 30 augusti spelade Elfsborg fem raka kryssmatcher, sålde Jesper Karlsson och tappade där chansen att utmana Malmö FF om guldet.

– Det är frustrerande att tänka tillbaka på, säger Johan Larsson. Vi hade kunnat hota Malmö. Samtidigt visar vi moral nu som när vi har kommit tillbaka och är på väg att knipa en Europaplats.

”En av bästa säsongerna”

– Vi hade flyt och fick med oss poäng i början av allsvenskan. September var en månad när vi inte hade marginalerna med oss. På något sätt jämnar det ut sig.

Hur nöjd är du med din egen säsong?

– Det känns väldigt bra att kunna bidra till att göra Elfsborg till ett topplag. Det är en av mina bästa säsonger individuellt.

I DPlay var du nöjd över att kunna vila under uppehållet som kommer. Skulle du hellre inte vilja vara med i landslaget?

– Jo, självklart. Jag hade jätte-, jättegärna varit med där igen. Jag har hittat en skarp nivå men kan inte göra mer än att prestera så man se hur långt det räcker, säger Johan Larsson.

De uteblivna Falkenbergpoängen ger chans för IFK Göteborg och Helsingborg (som möts) att dra ifrån respektive passera Falkenberg i botten av tabellen under söndagskvällen.

Laddar Matchlista
Laddar Tabell
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.