”De har bara två konstgräsplaner”

Hareide om varför Danmark sprungit ifrån Sverige och Norge

Publicerad 2022-10-01

MALMÖ. Dansk fotboll har dragit ifrån svensk.

Danmarks ex-förbundskapten Åge Hareide tror sig veta varför.

– För att de bara har två konstgräsplaner, säger MFF-tränaren lakoniskt.

Följ ämnen
Malmö FF

Diskussionen om hur dansk fotboll sprungit i från svensk och klasskillnaden mellan våra landslag förs inte bara i spalterna, bland pamparna och i förbundskorridorerna.

Den har också letat sig in i Malmö FF:s omklädningsrum.

Men då mest i form av hets och hån från den danska kvartetten i laget: Anders Christiansen, Sören Rieks, Lasse Nielsen och Jonas Knudsen.

– Visst är det lite hets i omklädningsrummet. Det är surt för Sverige att ha ramlat hela vägen ner i C-divisionen (i Nations League). Det är inte många bra matcher man får där, säger Rieks.

– Det är dejligt, säger Christiansen om hetsen.

Ni kan dominera där?

– Där också, flinar MFF-kaptenen. Nej, men det där är en del av omklädningsrummets humor.

Han ger ändå prov på hur det kan låta.

– Ni har dubbelt så många invånare som Danmark. Då borde ni vara dubbelt så bra i fotboll också (skratt).

Men det är Danmark som är typ dubbelt så bra nu.

– Har vi inte varit det länge? Det är väl inget nytt, skrockar Christiansen.

Sören Rieks och Anders Christiansen

”Beror på konstgrässjukan”

Varför har Danmark ryckt ifrån så mycket då?

Vi ställde frågan till MFF-tränaren Åge Hareide, norrmannen som varit förbundskapten i Danmark och Norge och tränat topplag i alla tre länderna.

– För att de bara har två konstgräsplaner, svarar Hareide.

Visst, det är ett lakoniskt svar. Men tränarveteranen återkommer till konstgräset hela tiden i sitt resonemang.

Janne Andersson har varit inne på att konstgräset kan vara en orsak till att Sverige inte får fram så många bra försvarare och starka duellspelare längre.

Hareide ser också det som det stora problemet med konstgräset.

– Det är svårt att fostra bra försvarsspelare på konstgräs. Skillnaden på avståndet när du ska gå in i press är stor. En rättvänd anfallare passerar en försvarare lätt på konstgräs. Som försvarare blir du rädd att bli passerad.

– Med konstgräs får du kortvuxna spelare som har snabba fötter och spelar på foten. Det är bra för bredden att ha konstgräs men det är svårt att utveckla bra försvarsspelare. Så enkelt är det. Norge har samma problem. I Danmark har du en helt annan variation på spelartyperna. Det beror kort och gott på konstgräset, på den här konstgrässjukan.

”Problem om en moldav kommer och köper MFF”

I en intervju med Offside resonerade Janne Andersson kring att färre lag i allsvenskan skulle kunna ge fler tuffa, bra matcher som i sin tur skulle utveckla spelare och lag. I Danmark består Superligan av tolv lag där de bästa möts fyra gånger under säsongen.

Den svenske förbundskapten framförde i samma intervju också tvivel på 51-procentsregeln i svensk elitfotboll. Den finns inte i Danmark.

Här är Hareide inte alls lika övertygad om att det i förlängningen skulle ge bättre spelare och landslag.

– Diskussionen om färre lag har funnits i Norge också. Man får inte glömma att det är viktigt att ha en geografisk spridning. Vi kan inte bara spela i Stockholm, Göteborg och Malmö. Det skulle påverka intresset för allsvenskan som i dag är jättestort och mycket bättre än i Danmark och Norge. Det måste man ta vara på, säger Hareide om färre lag i allsvenskan.

Han ser en stor fara i att skrota 51-procentsregeln.

– Jag vet inte om det är så bra om folk från Moldavien eller USA kommer och köper en svensk fotbollsklubb. Hur påverkar det intresset för lagen? Jag är övertygad om att det blir problem i Malmö om en moldav kommer och köper MFF. Föreningsmodellen och klubblojaliteten är en styrka.

Hareide lyfter hellre fram att svenska klubbar behöver lägga ännu mer pengar på sina faciliteter och fotbollsplaner på träningsanläggningarna och satsa ännu mer på att lyfta upp unga spelare från sina akademier.

Danmark kan gå till semifinal i VM

När vi frågar Rieks och Christiansen om varför Danmark är så bra nu pratar de framför allt om landslaget.

Rieks pekar på förbundskaptenen Kasper Hjulmands betydelse.

– Sedan har vi många spelare som spelar regelbundet i sina klubblag.

Det kan man inte riktigt säga om de svenska landslagsspelarna.

– Vi drog också nytta av EM på hemmaplan (2021). Vi har lyckats samla nationen kring landslaget. Intresset har väl aldrig varit så stort för landslaget som nu, säger Rieks.

Christiansen:

– Ja, det är nog det största intresset någonsin. Det är en jättehajp nu. Nu när vi var lediga var vi i Danmark och jag gick till lekparken med min son. Vart och vartannat barn, pojke som flicka, gick runt med landslagströjor. Det har jag aldrig sett tidigare.

Hur långt kan Danmark gå i VM?

– Vi är en outsider. Det finns alltid något lag som överraskar och det kan vara Danmark den här gången, säger Christiansen.

– Jag tror att folk har en tro på och förväntar sig semifinal och det gör man nog själva också inom laget, utan att jag vet, säger Rieks.

TIPPA: Hur slutar allsvenska guldstriden – gör din sluttabell gratis här