Kindberg: ”Pengarna finns – och jag står inte i vägen”

Av: Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

HÄRNÖSAND. Tunga investerare är på väg att lösa Östersunds FK:s akuta kris – och rädda allsvenskan från ett tabellkaos.

Så länge Daniel Kindberg håller sig undan.

– Jag vill inte stå i vägen för en långsiktigt hållbar ekonomisk plan. Och det blir det ju inte om jag går in och andra ska avstå, säger Kindberg.

Sportbladet träffade Daniel Kindberg sent på onsdagskvällen efter en dag då rubrikerna handlat om det akuta konkurshot som hänger över Östersunds FK.

Tio miljoner kronor måste in på tio dagar, enligt nye vd:n Lennart Ivarsson.

En konkurs under pågående säsong skulle påverka hela den allsvenska tabellen då samtliga ÖFK:s resultat annuleras.

– Det låter surrealistiskt. Jag har varit borta från föreningen i ett och ett halvt år. Jag har varit med många gånger när det varit jobbigt likviditetsmässigt, men en sådan här svacka har jag inte hört talas om tidigare, säger Kindberg.

”Lånade ut sex miljoner”

Daniel Kindberg lånade under sommaren ut totalt sex miljoner kronor vid fyra olika tillfällen. Han har fått tillbaka två av dem, resterande fyra är det ingen brådska med, säger han.

– Min revers förfaller sista september, men jag har sagt att jag kommer naturligtvis inte kräva tillbaka det. Jag kan tänka mig att förlänga reversen eller göra på andra sätt som ÖFK ser som positiva.

Daniel Kindberg under intervjun med Sportbladets Robert Laul.
Foto: Robert Laul
Daniel Kindberg under intervjun med Sportbladets Robert Laul.

Nu pratas det om att ÖFK behöver ha in tio miljoner på tio dagar – är du beredd att kliva in igen för att rädda ÖFK från konkurs och allsvenskan från tabellkaos?

– Jag har sammanlagt gått in med 22 miljoner i Östersunds fotbollsklubb och fått tillbaka 18. Men jag är inte säker på att det skulle hjälpa och rädda klubben. Jag vill inte stå i vägen för en långsiktigt hållbar ekonomisk plan. Och det blir det ju inte om jag går in och andra ska avstå. Då blir det ingen lyckosam operation.

”Konstgjord andning”

Daniel Kindberg är tydlig på den här punkten: eftersom det finns sponsorer och investerare som vill att han håller sig undan så gör han det.

– Det blir konstgjord andning om de bara kan gå till mig. Min avsikt är inte att vara i vägen. Jag ska inte stå i vägen för de goda krafter som vill komma in nu för att investera i och satsa på klubben, då räcker jag upp händerna, säger Kindberg.

Men existerar de här investerarna som är beredda att skjuta till kapital om du drar dig undan?

– Jadå, det finns massor, men jag ska inte peka ut dem. Det finns många väldigt duktiga företagare och privatpersoner som har slantar i Jämtland.

Som vill rädda ÖFK bara Kindberg håller sig undan?

– Nja, jag tror inte riktigt på tesen att alla är sådana. Men jag tror att det finns de som tycker att det är väldigt känsligt mitt under en rättegång som de inte vet…och det måste man respektera. Jag har inga problem med det alls.

”En bra plan”

Daniel Kindberg säger sig ha förtroende för nya ledningen med tillförordnade vd:n Lennart Ivarsson i spetsen:

– En trevlig kille. Jag tycker det visar på ett gott gry att ta sig an en sådan här utmaning. Jag gillar killar som ger sig på sådant här. Det signalerar att han tänker rätt.

Foto: Per Danielsson/TT
Östersunds FK är i akut ekonomisk kris. Arkivbild.

Daniel Kindberg tror också att räddningsaktionen kommer att lyckas.

– Det de säger till mig är att de har gott hopp om att ta in de här första tio miljonerna som likviditetsmässigt klarar föreningen fram till jul/nyår som också banar väg för en nyemission på 20–25 miljoner. Det tycker jag är en bra plan, men den skulle kanske ha landsatts i maj i stället, säger han.

Betalar lagets resor – bankkonton låsta

Att det ekonomiska läget är ansträngt just nu råder dock ingen tvekan om. En bit in på intervjun visar det sig att helt borta från verksamheten är Daniel Kindberg trots allt inte.

– Så sent som i morgon betalar jag själv resorna till Falkenberg och Örebro, det är ingen annan som gör det just nu. Banken har låst kontona, säger Daniel Kindberg.

Summan för att spelare och ledare ska kunna flyga till de allsvenska bortamatcherna mot Falkenbergs FF och Örebro SK ligger på 150 000 kronor, säger Kindberg.

– Jag har en väldigt stark koppling till spelare och ledare. Jag kan inte se på att de ska komma i kläm.

Hade de inte kunnat ta sig till matcherna annars?

– Det tror jag inte, inte på ett professionellt sätt. Nu flyger de som vanligt, bor som vanligt. Vi måste ändå se till, hur jävligt det än är, att skapa bästa förutsättningarna för spelare och ledare att vinna fotbollsmatcher.

Kindberg: Jag känner skuld

Du var ju personen och symbolen för Östersunds uppgång och har hyllats och creddats för det – känner du skuld för fallet?

– Ja, det gör jag. Jag trodde att jag hade byggt en bättre och starkare struktur som skulle stå pall även om inte jag fanns där. Men vi hade behövt ett par tre år till för att det skulle klara sig utan mig. Jag hann inte klart. Jag ser många saker som fallerar och det är mitt ansvar.

– Nu hade jag ju inte planerat att jag skulle hoppa av, jag hade tänkt vara kvar, men det kan jag känna skuld för.

Men du känner dig trygg med att det kommer in tio miljoner? Allsvenskan hamnar inte i ett tabellkaos?

– Nej, jag tror på de som är där nu. Det gör jag verkligen. Sedan kan ju också en konkursförvaltare driva föreningen vidare till serieslut, då blir man inte nedflyttad förrän året efter enligt regelverket.

Daniel Kindberg avslutar:

– Men en konkurs skulle inte bara vara ett misslyckande för de som jobbar i ÖFK, det skulle vara ett misslyckande för hela Jämtland. För hela norra Sverige. Om inte alla goda krafter får ihop tio miljoner, även om det är kort tid, det skulle sätta ner självbilden på vilka vi är. Och så mycket känner jag jämtarna att det går de inte med på.

Under torsdagen fortsätter rättegången i Ångermanlands tingsrätt mot Daniel Kindberg och de två medåtalade. Trion är åtalad för grova ekobrott, men nekar på samtliga åtalspunkter.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.