Sundhage tystade publikfest i England

Brasilien besegrade England med 2–1 i Middlesbrough

Publicerad 2019-10-05

MIDDLESBROUGH. Inför fullsatta läktare skulle det engelska landslaget bryta sin segerlösa svit.

Brasilien, med förbundskapten Pia Sundhage i spetsen, hade andra planer – och tystade publikfesten.

– Att de blev tysta två gånger om gjorde inte ont kan jag säga, säger svenskan till Sportbladet.

Det var kort efter VM i somras, där Brasilien åkte ut i åttondelsfinalen mot värdnationen Frankrike, som Pia Sundhage presenterades som ny förbundskapten.

Träningsmatchen mot England i Middlesbrough, var det första stora testet under ledning av svenskan. Brasilien var illa ute flera gånger om inledningsvis men gick till paus med 0–0 i ryggen.

Därefter fick det gästande laget en drömstart på den andra halvleken när en omarkerad Debinha nickade in ledningsmålet i den 48:e minuten. Trots att Riverside Stadium var fullsatt (29,238) blev det, föga förvånande, knäpptyst på läktarna. Sundhage kunde däremot inte hålla tillbaka känslorna nere på tränarbänken.

– Att komma hit och få spela fotboll… England var klart bättre än oss i första halvlek, men att få första målet betydde otroligt mycket, säger Sundhage.

”Blev tio år äldre”

Värre skulle det bli för åskådarna. Kort efter att speakern deklarerade det nya publikrekordet (för en damlandskamp utanför Wembley Stadium) utökade Debinha siffrorna till 2–0. Återigen efter ett överraskande svagt hemmaförsvar.

England lyckades få in en reducering genom sin namne, Bethany England, med tio minuter kvar. Hemmalaget hade hårt tryck mot det brasilianska målet men Barbara stod emot.

– Att de blev tysta två gånger om gjorde inte ont kan jag säga, säger en nöjd Pia Sundhage och tillade att det var ”fantastiskt” att få vinna i ett fotbollsland som England:

– Det är väldigt viktigt (för oss) att ha tålamod, så att saker och ting kommer hända. Det är fantastiska fotbollsspelare... Men i dag blev jag tio år äldre kan jag säga. De gör inte alltid som vi har bestämt om man säger så.

Resultatet innebär att England fortfarande inte har vunnit en match sedan VM-kvartsfinalen mot Norge. Därefter har det blivit förluster mot USA (semifinal), Sverige (bronsmatch) och Norge (träningsmatch) samt kryss mot Belgien (träningsmatch). Pressen är därmed stor på förbundskaptenen Phil Neville.