Spelarna vägrade lönesänkningar – fick sparken

Publicerad 2020-03-19

Marcus Berg i kamp med Schweiz Johan Djourou.

Spelarna i ekonomiskt pressade Sion erbjöds lönesänkningar via permitteringar.

Nio spelare tackade nej.

Då fick de, bland annat lagkaptenen Xavier Kouassi och tidigare Arsenalstjärnan Johan Djourou, sparken.

Spelarna hos tabellåttan Sion i schweiziska fotbollsligan fick på onsdagsmorgonen ett erbjudande om en slags permittering som skulle innebära att de gick ned i arbetstid – och lön.

Sion är, som många andra idrottsklubbar, hårt pressade ekonomiskt när ligaspelet har ställts in och intäkterna strypts i kölvattnet av coronavirusets framfart.

”Omöjligt att ta reda på”

Erbjudandet om permittering innebar att spelarna maximalt skulle få en lön om cirka 138 000 kronor i månaden och som skulle betalas ut via arbetslöshetsförsäkringen.

Spelarna fick till klockan 12.00 på sig under onsdagen att lämna ett besked.

Flera av spelarna hann inte svara. Några skickade kort: ”Jag accepterar inte erbjudandet”, skriver schweiziska tidningar.

– På så kort tid var det omöjligt att ta reda på vad erbjudandet innebar på ett seriöst sätt, säger den tidigare Arsenalstjärnan Johan Djorous agent, Costa Bonato till tidningen Blick.

Sions kontroversielle klubbpresident Christian Constantin skickade därför kort där efter ut meddelanden till nio av spelarna att deras kontrakt var uppsagda med omedelbar verkan.

Mattias Andersson.

Svensken från Juve till Sion

Det schweiziska spelarfacket har redan skickat in anmälan till schweiziska myndigheterna kring vad de anser vara ett kontraktsbrott.

– Vi förväntar oss att alla uppsägningar tas tillbaka med omedelbar verkan och att man inleder diskussioner om alternativa lösningar, säger spelarfackets ordförande Lucien Valloni.

Den tidigare Malmö FF-spelaren Mattias Andersson flyttade permanent till Sion från Juventus i somras, men mittbacken finns inte med bland de nio spelare som fått sparken från klubben.

I Schweiz har det sedan tidigare funnits oklarheter om professionella idrottare med kontrakt kan omfattas av permitteringsreglerna.

Samma sak utreds i Sverige efter regeringens förslag om korttidsarbete (permitteringar) under förra veckan. Arbetsgivaralliansen och Unionen diskuterar om det är något som kan komma att gälla i svenska idrottsklubbar, både på tjänstemannasidan och bland spelarna.

När staten går in och finansierar en kortare arbetstid och betalar en del av lönen för arbetsgivarna är lönetaket i Sverige satt vid 44 000 kronor i månaden.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Följ ämnen i artikeln