Träningsmatcher kan arrangeras

Av: Emil Eiman Roslund

Publicerad:
Uppdaterad:

Folkhälsomyndigheten gav råd som försvårade idrottande.

Nu har Svenska fotbollförbundet nya riktlinjer som gör det möjligt att spela träningsmatcher framöver.

Trots att Folkhälsomyndigheten, FHM, rekommenderar att idrottsutövare bör undvika närkontakt, och matcher, cuper samt tävlingar bör skjutas upp förtydligar de att träningsmatcher kan fortfarande genomföras. Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson trodde inte att träningsmatcher är möjligt – men Svenska fotbollförbundet, SvFF, går nu ut och säger att de kan spelas. Det är en av SvFF:s nya riktlinjer till distriktsförbunden.

SvFF har också på grund av coronaomständigheterna rekommenderat att distriktsförbunden ska skjuta på tävlingsstarten för de lägre serierna (division 4 till 7) samt barn- och ungdomsserier, helst i linje med bland annat allsvenskan.

”Om tävlingsverksamhet bedrivs, är det i rådande läge SvFF:s skarpa rekommendation att distriktet tills vidare visar en mycket stor lyhördhet för de föreningar som vill skjuta upp en match på grund av att en eller flera spelare uppvisat förkylningssymtom”, skriver Svenska fotbollförbundet i pressmeddelandet.

Distriktsförbunden väljer att hantera rekommendationerna på olika sätt – bland annat stryker Värmlands fotbollförbund alla träningsmatcher medan Göteborgs och Stockholms fotbollförbund tar ställning till SvFF:s riktlinjer.

”Byt om hemma”

Den som arrangerar matcher måste ta hänsyn till Folkhälsomyndighetens rekommendationer:

Den som är sjuk, även med milda symtom, ska inte delta alls, utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande. Insjuknar man under idrottsaktivitet ska man gå hem direkt.

Uppmana till att om möjligt byta om hemma före och efter match.

Dela inte vattenflaskor, munskydd och liknande som kan överföra saliv.

Se till att det finns möjlighet till handtvätt eller handsprit och uppmana till god handhygien.

Begränsa antalet åskådare eller på annat sätt undvika trängsel.

Det är sedan en tid förbjudet med allmänna sammankomster med fler än 50 deltagare. Fotbollförbundet skriver att polismyndighetens begränsning gäller publik och inte spelare, ledare, funktionärer, ordningsvakter eller annan personal.

Publicerad:

LÄS VIDARE