OBOS Damallsvenskan i fotboll

Supporterkritiken mot Häcken: ”Tar tid att få bort”

Av: 

Michael Wagner

Häcken-fans under en match hösten 2019.
Häcken-fans under en match hösten 2019.

FOTBOLL

GÖTEBORG. Häckens styrelse fick med förkrossande marginal medlemmarnas förtroende att ta över Kopparbergs/Göteborg FC.

I supporter-Sverige är kritiken hårdare.

– Det kommer ta tid att få bort den stämpeln, säger Getingarnas ordförande Robin Heed.

Med 416 ja och endast 35 emot röstade Häckens medlemmar under onsdagskvällen för att klubben tar över svenska dammästarna Kopparbergs/Göteborg FC:s verksamhet.

Men under det extrainkallade årsmötet var det också flera medlemmar som varnade för att Häcken framöver av supportrar runt om i Sverige kommer placeras i samma fack som AFC Eskilstuna, Östersunds FK eller för den delen just Kopparbergs/GFC – klubbar med brister i föreningsdemokratin och som kontroversiellt tagit sig till idrottsliga framgångar.

– Det här har varit en supersvår fråga som vi har diskuterat i fyra veckors tid. Det är ganska enkelt för utomstående att ha en åsikt att tycka att vi har en AFC-stämpel. Men så enkelt är det inte, säger Robin Heed, ordförande i Häckens supporterförening Getingarna.

– Det kommer nog ta ganska lång tid att få bort det. Än har jag inte fått några reaktioner från olika supporterföreningar runt om i Sverige. Vi får se helt enkelt.

”Har största respekt”

Marcus Jodin, klubbchef i Häcken:

– Att det finns synpunkter har vi största respekt för. Vi hoppas vi kommer ge svaren genom hur vi agerar. Vi ska visa genom hur vi bedriver vår verksamhet och genom dom vi är, säger Jodin.

Det var rekorddeltagande för Häcken i det över två timmar långa extrainkallade årsmötet och mängder av medlemmar begärde ordet.

Marcus Jodin.

– Jag känner stolthet över vår förening. Det har varit bra respekt, högt i tak och man har lyssnat på båda sidor i debatten. Föreningsdemokratin är bland det finaste vi har i Sverige och den visade sig från sin finaste sida, säger Jodin.

– Vi är både glada och stolta att medlemmarna gått på styrelsens förslag och det ska bli skönt att få sova ut någon natt nu.

Stort arbete framför sig

Säger även medlemmarna i Kopparbergs/GFC ja under torsdagskvällen så är det Häckens styrelse som leder regerande svenska dammästarna framöver.

KGFC:s omdiskuterade ordförande Peter Bronsman har ingen plats i den styrelsen.

– Vår förhoppning är att vi ska kunna fortsätta med Bronsman och Kopparbergs Bryggeri som sponsor. Det är en mångårig partner till Häcken.

Vad händer i nästa steg nu?

– Om GFC:s medlemmar säger ja så har vi en del planering som ska göras med spelarna och ledarstaben. Vi har en tydlig plan. Övergripande har vi haft en målsättning om Europaspel varje år, säger Marcus Jodin.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Häckens medlemmar sa ja till övertagande

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

OBOS Damallsvenskan i fotboll

AFC Eskilstuna

Kopparbergs/Göteborg FC

BK Häcken