Christian Eriksen

Danskt storbråk om Christian Eriksen-dramat

Dansk tidning: ”Danmark erbjöds fler alternativ”

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

Christian Eriksens hjärtstopp skakade om en hel fotbollsvärld.

Ett år senare skapar händelsen ett storbråk i Danmark.

Tidningen Weekendavisen hävdar att hyllade förbundskaptenen Kasper Hjulmand och danska fotbollsförbundet ljugit om alternativen som fanns att spela färdigt EM-matchen.

18.43 lördagen 12 juni 2021 föll en livlös Christian Eriksen till marken på Parkens gräsmatta i EM-premiären mellan Danmark och Finland.

Tidningen Weekendavisen menar att de gjort en rekonstruktion av vad som sedan hände när Uefa skulle besluta om och hur matchen eventuellt skulle spelas vidare.

Bara två alternativ?

Den officiella versionen från danska fotbollsförbundet, DBU, och förbundskaptenen Kasper Hjulmand har hela tiden varit att de ställdes inför två mycket tuffa alternativ av Uefa: spela klart matchen direkt om det kom betryggande besked om Eriksens tillstånd eller dagen efter, söndag klockan 12.00.

– Jag kände att vi sattes under press och i ett dilemma. Det var en otroligt svår situation att vara i, sa Hjulmand för ett år sedan. Det var ett val mellan två olika scenarior och det var fel.

Men Weekendavisen hävdar att det är en lögn efter att ha talat med flera anonyma källor och beskriver de kaotiska mötena som hölls i ett rum nära domarnas omklädningsrum på Parken efter Eriksens hjärtstopp.

Närvarande vid mötena var matchens domare Anthony Taylor, Uefas generalsekreterare Theodore Theodoridis, svenske domarobservatören Bosse Karlsson, representanter för DBU och finska fotbollförbundet och Kasper Hjulmand som av tidningen beskrivs som ”omöjlig att nå fram till” när förbundskaptenen växlade mellan mötet och det danska omklädningsrummet.

Bilder från Parken och det danska laget kring Eriksen, som fick hjärtstopp under EM-matchen mot Finland.

Fanns fler möjligheter

Enligt tidningen fanns det fler alternativ, förutom att återuppta matchen omedelbart eller 12.00 dagen efter, på söndagen.

Möjligheten fanns också att återuppta matchen söndag kväll eller mitt på dagen måndag.

I ett mejlsvar till Weekendavisen skriver Uefa:

”Vi behandlade ärendet med allra största respekt med tanke på den känsliga situationen. På bordet fanns flera olika alternativ som presenterades för lagen. Det beslutades att återuppta matchen samma kväll på önskemål från båda lagen”.

Tidningen skriver att det också fanns förberedelser i händelsen av ett värsta-scenario – om Eriksen inte skulle ha överlevt – att matchen inte skulle spelas färdigt och att även ställa in samtliga EM-matcher det kommande dygnet.

Kritiken har varit stark mot Uefa som ”tvingade” Danmark att antingen återuppta matchen direkt efter att en lagkamrat svävat mellan liv och död eller tidigt dagen efter, efter en natt utan sömn eller ro.

Men nu hävdas alltså att det inte varit en korrekt beskrivning av vad som hände.

”Enligt den nya informationen kände förbundskaptenen till de olika alternativen att spela klart matchen söndag kväll eller måndag tidig eftermiddag, men misslyckades att berätta om det” skriver Weekendavisen.

Christian Eriksen under en landskamp med Danmark.

Går till motattack

Danska förbundet, DBU, går till motattack mot uppgifterna:

– Det är gripet ur luften. Vi fick de två alternativen. Jag var själv inne i rummet där diskussionerna pågick, säger DBU-direktören Peter Möller till Ekstrabladet. Jag har inget behov av att försvara mig själv eller förbundet, men jag har ett behov att försvara vår förbundskapten.

– Jag kan kraftigt avvisa att det här skulle vara sant, säger Möller som attackerar artikelförfattaren som han menar driver en agenda mot Kasper Hjulmand.

Förbundskaptenen själv sa till publikationen Frihetsbrevet inför ett fotbollsmöte på Bornholm under torsdagen om uppgifterna:

– Nej, de är inte riktiga, sa Hjulmand som också menade att händelserna är ett överspelat kapitel.

Matchen som återupptogs en timme och en kvart efter att Eriksens hjärtstopp slutade 1-0 till Finland.

Sportbladet har sökt Bosse Karlsson för en kommentar.

ANNONS

Jackpot på Europatipset! Chans på 2,5 miljoner – tippa veckans hetaste matcher.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Kalle Karlsson: Så slutar Premier League 2022/2023

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Christian Eriksen

Fotbolls-EM

Danmarks herrlandslag i fotboll

Uefa