”Det var inte läge att prata med Zlatan då”

MLS-premiär med rekordmånga svenskar

Uppdaterad 2019-03-03 | Publicerad 2019-03-02

Glöm Karl-Oskar och Kristina.

Nu heter de svenska utvandrarna till Amerika Gustav Svensson, Zlatan Ibrahimovic och Adam Lundqvist.

Aldrig förr har så många svenskar spelat i MLS.

– Fotbollen börjar bli en riktigt stor sport här, säger Adam Lundqvist i Houston Dynamo inför helgens ligapremiär.

 
Alla matcher i MLS sänds på strivesport.com (79 kr/månaden)
 

Åren 1850–1920 utvandrade bortåt 1,5 miljoner svenskar till USA med hopp om ett bättre liv.

Svenskar utvandrar fortfarande till det stora landet i väster. Men de fattiga bönderna är utbytta mot fotbollsspelare.

Och vi snackar inte några 1,5 miljoner längre. Långtifrån. Men de svenska fotbollsproffsen är faktiskt fler än någonsin i USA.

Vi hittar hela tio svenskar i årets MLS, som har premiär den här helgen (se faktaruta längst ner). Det ser dessutom att bli elva inom kort då AIK:s guldhjälte Robin Jansson är mycket nära en övergång till Orlando City.

Adam Lundqvist har inte hunnit vara i USA ett år ännu. Han kom till Houston Dynamo från Elfsborg i slutet av april i fjol.

Han förstår varför allt fler svenska spelare väljer MLS.

– Det är ett attraktivt land att bo i. Ligan tar kliv varje år, statusen på ligan höjs, kvaliteten blir högre och man ser vilka europeiska klubbar som spelarna som lämnar ligan hamnar i. Man känner att fotbollen börjar bli en riktigt stor sport här, säger vänsterbacken.

Gustav Svensson:

– Det är jättekul med så många svenskar och vi svenskar har ett väldigt gott rykte här. Det är en fysisk liga som ofta styrs på olika sätt av statistik där vi svenskar är väldigt lagtrogna. Jag kan starkt rekommendera ligan för fler svenskar. Det är bra fotboll, säker och bra ekonomi och bra levnadsstandard utanför fotbollen.

Mycket fritid på resorna

Redan privilegierade svenska fotbollsspelare flyttar kanske inte till USA för att få ett bättre liv. Men de njuter av en bra tillvaro och de får utmärkta tillfällen att se och bekanta sig med flera av de största amerikanska städerna.

– Jag var framför allt intresserad av fotbollen och utmaningen att komma till en ny liga och ett nytt land. Men att få upptäcka alla städer och se USA på det här sättet är verkligen få förunnat, säger Lundqvist.

Gustav Svensson gör sin tredje säsong i MLS och Seattle Sounders.

– Vi hinner verkligen se mycket. Klubben ger oss mycket fritid när vi är på bortaresorna. Till exempel har vi egna middagar. Vi får gå ut och äta var vi vill och det står klubben för, säger landslagsmittfältaren.

Tar klubben vilken nota som helst från en New York-restaurang?

– Nej, vi får en summa i ett kuvert, cirka 50 dollar per middag, lite beroende på vilken stad vi är i. Det räcker inte i New York utan då får man lägga till lite själv.

Men käkar man billigt kan man spara en slant?

– Det har varit ett problem med de yngre spelarna. En del har gått och käkat en sallad på McDonalds för att spara pengar. Nu har de fått riktlinjer om att det är viktigt att äta riktigt.

Svensson njuter av att inte bara se flygplatser och hotell.

– Jag uppskattar väldigt mycket att strosa runt i de här städerna. Många lagkamrater har spelat i många städer när de trejdats runt och vet var man ska äta middag och var man köper den godaste glassen.

Inte läge att prata med Zlatan

Lundqvists Houston missade slutspelet i fjol och därför är förstås det stora målet i år att nå dit.

Det var faktiskt Houston som satte stopp för Zlatans och LA Galaxys titeldrömmar i fjol. Houston och Lundqvist åkte till LA inför den sista omgången utan att ha något att spela för men lyckades ändå vända 0–2 till 3–2 och se till att Galaxy inte ens gick till slutspel.

Lundqvist hoppade in i matchen med en dryg halvtimme kvar.

Snackade du med Zlatan efteråt?

– Jag gick fram till honom, tackade för matchen och sa att det var en stor ära för mig att spela mot honom. Men jag insåg att det inte var läge att krama ur en konversation där när de precis hade åkt på en sån missräkning. Han var besviken så jag lät honom vara i fred.

Häromdagen blev det för övrigt officiellt att Zlatan blir ny lagkapten i Galaxy.

Siktar på guldet

Svenssons Seattle siktar på ligatiteln. Man vann ligan 2016, gick till final 2017 och åkte ur i kvartsfinalen (eller konferens-semifinalen om man så vill) i fjol.

– Målet är självklart att vinna ligan. Vi har haft problem på våren de två åren jag har varit här så ett mål är också att göra det bättre från start för att slippa trycka på så mycket på hösten för att ens gå till slutspelet, säger Svensson.

Vilka är de största konkurrenterna om titeln?

– Atlanta (regerande mästarna) ser bra ut. De har lyckats behålla sina spelare och har en väldigt, väldigt stor budget. Minnesota startade för bara två år sedan men har byggt ett starkt lag. Portland ser också bra ut.

– Vi har själva ett väldigt bra lag men är kanske lite tunna. Får vi skador på fel positioner så droppar vi snabbt ner.

Gustav Svensson i Seattle Sounders

En Honduras-koloni i Houston

MLS har länge varit en liga för äldre, europeiska storstjärnor på väg neråt i karriären, som Zlatan Ibrahimovic, David Villa, Bastian Schweinsteiger och Wayne Rooney.

Men i fjol vann Atlanta United med en fartfylld och högintensiv fotboll som MLS knappt sett tidigare och där nyckelspelarna var unga sydamerikanska spelare.

Svensson ser nu en riktningsförändring i MLS där lagen siktar in sig på yngre latinamerikanska spelare snarare än avdankade, namnkunniga, europeiska storstjärnor.

– Absolut! Det tror jag. Rooney gjorde det jättebra i fjol men prio ett är inte att locka storstjärnor från Europa för att få bra PR. Nu tittar man på sydamerikaner som lockar lika mycket folk, för det finns ju väldigt mycket latinamerikaner i USA, och som är billigare.

De bästa spelarna från Argentina och Brasilien skeppas fortfarande över till Europa.

– Men det kommer många spelare från de andra länderna därnere, som Mexiko, Peru och Chile.

Houston har till exempel blivit en koloni för spelare från Honduras de senaste åren. Veteranen Boniek Garcia (japp, döpt efter den gamle polske storspelaren) var först och har spelat i klubben i sju år.

– Han kallas ”El Presidente” här. Många ser upp till honom och han är väldigt respekterad i sitt hemland. Sedan är det bara typ två timmar med flyg till Honduras och ett liknande klimat som här, så de har lätt för att acklimatisera sig, säger Lundqvist.

Houston har hela elva spelare från Latinamerika.

– Jag pratar mer spanska än engelska på planen och i omklädningsrummet. Som tur var studerade jag spanska i skolan och jag trodde faktiskt inte att den var så bra som den var när jag kom hit.

Saknar konkurrensen

Gustav Svensson har spelat i så vitt skilda ligor som den turkiska, kinesiska och ukrainska.

Skiljer sig ett omklädningsrum i MLS från andra?

– Ja, det tycker jag. Det är mycket mer vänskapligt mellan spelarna här i USA. Alla är väldigt vänliga och öppna mot varandra. Det blev jag väldigt överraskad över när jag kom hit, säger Svensson.

Bakgrunden hittar man i det typiskt amerikanska ligasystemet.

– Den här riktiga konkurrensen finns inte mellan spelarna. Platsar man inte så byter man klubb bara. Att byta klubb är en vardag här. Blir en spelare petad finns inte det där att ”nu ska jag visa tränaren att han har fel och jag ska ta tillbaka platsen”. Alla lag har sin lönebudget och alla spelare är vana vid att det är stora löneskillnader inom laget.

Svensson ser ett problem här, att det knappt finns någon konkurrensen inom laget som sporrar spelarna.

– När jag förstod hur det låg till sa jag till vår tränare vi skulle behöva en hårdare konkurrens.

Målfirande med motorsåg

Som i all amerikansk idrott är showen runt själva matcherna nästan lika viktig för amerikanerna som spelet.

– Hela den apparaten är väldigt stor. Det är fascinerande hur mycket resurser och tid de lägger ner på detta, säger Svensson.

Flera av klubbarna har spektakulära målfirande när hemmalaget gör mål. I Portland står det en skogshuggare och sågar av en bit av en stor stock med motorsåg när laget gör mål. Målskytten får sedan den avsågade biten som minne efter matchen. I Montreal ringer supportrarna i en enorm kyrkklocka som väger 750 kilo. När New England Revolution gör mål på Gillette Stadium utanför Boston står det några män på rad utklädda till revolutionssoldater från 1700-talet och skjuter en salva med sina gamla musköter.

– Det är kul med såna här traditioner, säger Svensson.

 
Alla matcher i MLS sänds på strivesport.com (79 kr/månaden)
 

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.