Isak om petningarna: ”Klart att det sved”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Alexander Isak är hemma i Sverige igen efter sin debutsäsong i La Liga.

I SVT Sports nya reportageserie ”Landslagsstjärnan” berättar han bland annat om tiden i Tyskland och den tuffa konkurrensen i Spanien.

– När man känner att man är het och kanske ändå sitter på bänken nästa gång... det känns inte optimalt för en spelare. Det är klart att det sved, men samtidigt gav det mig mer tändvätska, säger anfallaren.

Alexander Isak, 20, har precis kommit hem efter den avslutade La Liga-säsongen och sitt första år i Real Sociedad.

Totalt blev det 16 mål under sin första säsong, nio i ligan och sju i cupen. Med det var han lagets främsta målskytt, men trots statistiken fick oftast anfallsrivalen Willian José, 28, förtroendet i stället.

– Det är inte kul, självklart. Man vill alltid spela, oavsett hur det går. När man känner att man är het och kanske ändå sitter på bänken nästa gång... det känns inte optimalt för en spelare. Det är klart att det sved, men samtidigt gav det mig mer tändvätska, säger Isak i SVT Sports nya reportageserie ”Landslagsstjärnan”.

Isak i SVT:s intervju.
Foto: SVT
Isak i SVT:s intervju.

”Aldrig lämnat med skönare känsla”

Trots att 20-åringen oftast varit andraalternativet kan hans debutsäsong i Spanien inte beskrivs som något annat än en succé.

Mål mot Barcelona, och sedan urladdningen på Santiago Bernabeu, där han – nästan – på egen hand skickade Real Madrid ur spanska cupens kvartsfinal.

En match som Isak själv beskriver som den största i hans unga karriär.

Nu är han hemma i Stockholm igen, bättre än någonsin.

– Det är väldigt skönt, faktiskt. När man tar en paus från fotbollen – när säsongen är över – vill man alltid lämna med en skön känsla. Jag tror inte jag har lämnat med en sån här skön känsla förut, säger Isak.

Foto: HUMBERTO BILBAO / BILDBYRÅN
Isak efter ett av sina mål för Real Sociedad.

”Med facit i hand är jag väldigt nöjd”

Annat var det för några år sedan. Efter sin debutsäsong i allsvenskan med AIK följde två tunga säsonger i Borussia Dortmund.

Till slut lånades anfallaren ut – Till Willem II i Holland. En utlåning som sedan fick Real Sociedad att köpa loss honom för ”ynka” 65 miljoner kronor.

Isak får frågan om han – med facit i hand – hade gjort samma resa igen, trots den tunga tiden i Tyskland.

– 100%. Jag har gått den här vägen, och nu är jag på ett ställe där jag mår bra. Jag trivs bra, jag spelar bra. Det går inte att veta vad som hade hänt annars. Jag kanske hade valt annan väg, och kanske varit tillbaka i allsvenskan, vem vet. Med facit i hand är jag väldigt nöjd.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.