Sportbladet avslöjar: Champions League flyttas

Positivt besked för Rosengård och Göteborg

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

Damernas Champions League flyttas fram.

Sportbladet kan avslöja att Göteborg och Rosengård fått mejl om att de slipper Europaspelet under den damallsvenska guldstriden.

– Det är positivt. Nu kan vi koncentrera oss fullt ut på damallsvenskan, säger Zećira Mušović.

Hösten brukar vara svettig för Sveriges två bästa damallsvenska klubbar. Utöver ligaspelet ska de trycka in en hemma- och bortamatch i Champions League medan konkurrenterna vilar.

I september i fjol slets Göteborg och Piteå mellan de båda uppdragen. Lagen slogs ut i 16-delsfinal i Europaspelet medan de tappade mark i damallsvenskan.

Rosengård vann guldet i fjol.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Rosengård vann guldet i fjol.

Åttondelar flyttas till nästa år

I år skulle det vara Rosengårds och Göteborgs tur att dubbeljobba. Som regerande svenska mästare och tvåor är de inkvalade till CL:s sextondelar vilka var planerade till oktober, mitt i allsvenskans slutspurt.

Men så blir det inte.

I veckan skickade Svenska fotbollförbundet ett mejl till de berörda klubbarna. Där stod det, enligt Sportbladets uppgifter, att Uefa planerar att flytta fram 16-delarna till 22–23 november, veckan efter damallsvenskans sista omgång.

Åttondelarna skjuts ännu längre på framtiden, från november till 3–4 mars 2021 med retur en vecka senare.

Än så länge finns en del frågetecken, som vad som sker med den rådande och pausade CL-säsongen. Svensklagen har heller inte fått någon motståndare eller ens en garanti att det går att resa ut i Europa till hösten.

”Då hinner man inte njuta”

Men blir det som förbundet meddelat så ser Zećira Mušović, målvakt i Rosengård, två fördelar. Först blir det lättare att fokusera på serien – därpå blir det roligare att komma ut i Europa.

– Som spelare i FCR har vi väldigt höga ambitioner, båda nationellt och internationellt. Att spela CL är en extra morot för oss och nu när den läggs efter serien kan det bli ytterligare tillfälle att verkligen fokusera på det och enbart njuta. Vanligtvis spelas CL mitt i säsong, ofta en onsdag, för att sen spela seriematch en söndag. Då hinner man inte njuta lika mycket utan tvingas skifta fokus rätt snabbt mellan de olika tävlingarna, säger Mušović.

Publicerad:

LÄS VIDARE