Landslagsstjärnan berättar om skadehelvetet: ”Förstörd”

Publicerad:

FOTBOLL

Efter dubbla knäoperationer med efterföljande bakslag hade fotbollslivet äntligen vänt för Pauline Hammarlund. En bra vårsäsong gav en landslagsplats i augusti.

Då kom nästa knäskada.

– Jag var helt förstörd, säger hon efter att nu äntligen tagit sig tillbaka till Blågult på riktigt.

I telefonen hör man hur blåsten viner och Pauline Hammarlund berättar att landslaget ”inte är på någon solsemester” i tiogradiga Ohio. Men Kopparbergs/Göteborg-spelaren njuter ändå.

– Det betyder jättemycket att vara här, det är på något sätt en belöning för allt slit man lagt ner i år, det har varit en väldigt konstig säsong, säger hon.

Konstig säsong är ett sätt att se på det. En djävulskt uttänkt mental prövning vore inte heller en orättvis beskrivning.

Allt tog sin början under EM 2017. Då beslutade sig Pauline Hammarlund för att smärtorna i de båda knäna, så kallade hopparknä, inte gick att spela vidare med. Operationer planerades och den tänkta återhämtningstiden var fyra månader för en av Sveriges mest spännande anfallstyper.

”Var väldigt mörkt”

Men fyra månader, blev fem som blev sju och till slut elva månader. 2018 hade nästan gått helt förlorat.

– Det var väldigt mörkt. Jag fick bakslag på bakslag och fick kämpa mycket med det mentala. Det var frustrerande när inget vi gjorde hjälpte, säger Pauline Hammarlund.

I de tuffaste stunderna funderade på om hon någonsin skulle kunna spela smärtfri igen. Men så plötsligt fick små korrigeringar effekt, Hammarlund kom tillbaka och trots en bristande matchvana stänkte hon in nio mål på tretton matcher under den allsvenska våren och sommaren.

1 av 2 | Foto: ANNA TÄRNHUVUD

Kopparbergs/Göteborg jagade guld, Peter Gerhardsson ringde och tog ut henne till landslaget – sen kom nästa knäskada. Hon vet inte ens när i matchen mot Kungsbacka det hände, bara att menisken gick sönder och en ny operation krävdes.

– Direkt när jag fick beskedet var det uppgivet. Jag var helt förstörd. Jag kände att jag var i bra form och hade fått belöningen med landslaget... de första dagarna var jättejobbiga.

”Niklas min största stöttning”

Läkarna trodde säsongen var över – men den här gången slog Pauline Hammarlund prognosen och hann tillbaka till allsvenskans två sista omgångar och fick en landslagsplats till fredagsmorgonens möte med USA som bonus.

Stöttningen av sambon, Frölundas målvakt Niklas Rubin, har varit avgörande i jakt på en comeback i Blågult.

– Det är jätteskönt, vi elitidrottare lever speciella och konstiga liv och vi har förståelse för varandra. Niklas har varit min största stöttning under alla upp- och nedgångar.

Hammarlund säger, kanske vis av erfarenhet, att hon inte blickat så mycket mot OS-säsongen 2020. Men en sak är hon säker på, det finns mycket outtagen potential att plocka ut.

– Jag tror jag hade kunnat ta jättekliv om jag fick göra en hel säsong. Nu kändes det som det tog fram till sommaren innan jag var i form. Att få en hel säsong att bygga upp mig hade betytt jättemycket, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.