Svenska spelarna om vad som väntar Olsen i Roma

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Robin Olsens flytt till Roma gör att han blir den fjortonde svensken i historien att få representera den anrika Rom-klubben.
Övergången kommer betyda något helt extra för den nya målvakten, det menar Christian ”Chippen” Wilhelmsson, som spelade i klubben 2007.
– Han går sitt livs äventyr till mötes. Att spela i Roma är så annorlunda från att lira i andra klubbar, det är helt otroligt.

På tisdagen presenterades Robin Olsen, 28, av Roma. I en övergång som kan bli värd 125 miljoner kronor lämnar den svenske landslagsmålvakten FC Köpenhamn för spel i Serie A.

I och med flytten blir Robin Olsen den fjortonde svensken att verka i AS Roma som spelare eller ledare. Från svenskkolonin på 1950-talet via Nils Liedholm och Sven-Göran Eriksson på tränarbänken under 1980-talet till Robin Olsen i målet 2018.

En av de senaste svenskarna att representera Roma var Christian "Chippen" Wilhelmsson, 38. Året var 2007 när en då 27-årig Chippen skrev på ett lånekontrakt med den italienska storklubben.

– Jag var enormt stolt den dagen. Roma är en historisk klubb och intresset runt omkring är helt sjukt. Så den dagen kommer jag minnas resten av livet, säger den förre detta landslagsstjärnan till Sportbladet.

Christian Wilhelmsson
Foto: GIUSEPPE DI STASI / TT / NTB Scanpix
Christian Wilhelmsson

”Prejade mig nästan av vägen”

”Chippen” lånades ut från franska bottenlaget Nantes och tog snabbt en ordinarie tröja i Rom-klubben.

– Det var rätt oväntat att gå från en bottenklubb till att genast få en massa förtroende i en toppklubb i Europa. Det året vann vi cupen och slutade tvåa i ligan. Fansen var helt galna, de lever och äter fotboll där nere.

Efter en vinst i ligan stannades ”Chippen” bryskt av en annan bil på vägen. Han hann bli orolig om vad det gällde.

– Det var nästan så att den prejade mig av vägen. Sen steg en liten rund gubbe ur bilen och han kom fram och knackade på min ruta och jag hann knappt veva ner den innan han stack in sitt huvud o kysste mig på kinden som tack för att vi vann. Det var väldigt speciellt, berättar ”Chippen innan han fortsätter.

– Att spela i Roma är så annorlunda från att lira i andra klubbar. Man märker att fotbollen betyder så mycket mer där. Det är så klart på gott och ont men att få representera Roma är något av det finaste man kan få göra.

Vad kan Robin Olsen förvänta sig?

– Enormt mycket kärlek från folk runt omkring klubben. Det är mycket passion i Italien och säkert mycket förväntningar på honom. Det tipset jag kan ge honom är att lära sig språket. Det är mycket uppskattat bland fansen om man lär sig italienska.

”Pressen är stor”

En annan svensk som spelat i Roma är Martin Dahlin, 50. VM 94-hjälten gjorde fyra matcher för klubben 1996, innan han återvände till Tyskland och Borussia Mönchengladbach. Trots den korta sejouren i Italien har 50-åringen bara gott att säga om sin tidigare arbetsgivare.

– Han kommer till en välskött italiensk storklubb med fantastiska fans och en fantastisk stad att bo i, säger Martin Dahlin.

Hur är Roma som klubb?

– Det är en fin italiensk klubb. En traditionsrik klubb i Italien med fin historik. Jag är övertygad om att han kommer att trivas.

Hurdan är pressen i Roma?

– Pressen är stor. I en stor liga i Europa är pressen stor. Det är klart att det kommer vara skillnad från FC Köpenhamn men samtidigt så är Robin rutinerad på högsta nivån från landslaget. Jag tror inte det är något som kommer påverka.

Fanatiska supportrar

Allt som oftast när den italienska storklubben kommer på tal nämns deras supportrar. De passionerade fansen är ett signum för de trefaldiga italienska mästarna.

– De står bakom sin klubb i vått och torrt, men de är samtidigt fanatiska och rätt så krävande.

Hur menar du med krävande?

– Det finns många fans och de vill naturligtvis att det ska gå bra för laget.

Vad minns du annars från din tid i Roma?

– Det är rätt länge sen nu men det är som sagt en välskött italiensk storklubb med fantastisk historik och en underbar stad att leva i och bo i. Sen är det sjukt varmt på sommaren.

Vad tror du om flytten för Robin?

– Jag tror den är väldigt bra för honom och jag tycker han förtjänar den. Han har gjort det väldigt bra under en lång tid. Han borde spelat i en större klubb för länge sen. Det är en väldigt duktigt målvakt.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.