Utbytt i protest – efter tre minuter

Uppdaterad 2016-10-06 | Publicerad 2016-10-05

Förklaringen bakom de märkliga scenerna

Matchen mellan Bradford och Bury hade precis börjat.

Då valde hemmalaget – till stor förvåning – att byta ut den fullt friske målvakten Colin Doyle.

– Han hade 45 svaga sekunder, säger den assisterande tränaren Kenny Black på skämt, enligt The Mirror.

Utespelare får ibland finna sig i att spendera större delar av matcher på bänken och nöja sig med korta inhopp. Men ytterst sällan tvingas fullt friska målvakter lämna planen redan efter tre minuter.

Colin Doyle är undantaget.

Men tränaren Kenny Blacks utspel om att han hade ”45 svaga sekunder” var förstås bara ironiskt. Anledningen till det märkliga beslutet var i själva verket en form av protest.

Har dragit sig ur

Matchen mellan Bradford och Bury spelades nämligen i den 33:e upplagan av ”EFL Trophy”. En turnering vars regler är så pass kritiserade att flera klubbar nu börjat tröttna.

EFL Trophy består av 24 lag från League One, 24 lag från League Two – och 16 lag från större klubbars ungdomsakademier såsom Chelseas, Evertons och Southamptons.

Arsenal, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Newcastle United och Tottenham Hotspur har inför den här säsongen valt att bojkotta turneringen och vilket vittnar om dess låga status.

Kringick reglerna

Därför har arrangörerna nu infört regler om att alla deltagande lag måste ställa upp med fem spelare ”A-lagsspelare”. För att uppfylla den kategorin krävs att spelarna i fråga antingen spelade i den senaste ligamatchen, att de spelar i den kommande ligamatchen eller att de är en av fem som fått mest speltid i A-laget under den pågående säsongen.

Bradford ville inte bryta mot reglerna.

Så målvakten Colin Doyle ställde sig i målet, registrerade tre minuters speltid – och byttes ut.

Kanske var det också ett genidrag.

Ersättaren Rouven Sattelmaier släppte bara en boll förbi sig och Bradford vann till slut matchen med 2-1.