Mejla

Petra Thorén

Thorén: Holmgren har hittat rätt väg

FOTBOLL

Chelseas tränare Emma Hayes föreslog att kvinnor skulle spela med mindre mål.

Även Svenska fotbollförbundet har varit vilse i jakten på att utveckla målvaktsspelet.

Sen landade Uppsalas Emma Holmgren bollen.

Debatten blossade under inledningen av VM i Frankrike förra sommaren. Chelsea-tränaren ansåg i en kolumn i The Times att det inte var givet att kvinnliga fotbollsspelare skulle spela på samma planyta och med samma målstorlek som herrarna och drog paralleller till andra sporter.

Emma Hayes är en uppskattad respekterad brittisk tränare, men hennes utspel fann sig inte väl till mods i målvaktsprofilernas skopor. Veteraner som svenska Hedvig Lindahl och amerikanska Hope Solo bemötte förslaget, som kastade damfotbollen bakåt till ett historiskt skeptiskt synsätt, med starka åsikter men få konkreta idéer.

Bland tankarna på konstruktiv utveckling fanns satsning på mer och bättre coachning.

37-åriga Atletico-spelaren Hedvig Lindahl tog själv initiativ till progress inför sitt succé-VM 2019 genom att träna med Petrc Cechs och Chelseas franska målvaktsguru Christophe Lollichon. Men även i landslaget har hon det väl förspänt.

Att så är fallet är inte en slump.

Svenska fotbollförbundet identifierade 2012 ett skriande behov av utveckling på målvaktssidan i damfotboll. Konkurrensen på landslagsnivå ansågs undermålig och syftet var att urskilja fler målvaktstalanger under det återkommande elitflicklägret. Att stärka upp tränarsidan i samband med blågula samlingar blev en åtgärd.

Projektet hade många fördelar om vi nu bortser från den lilla detaljen, som jag fått berättat för mig, att förbundsambitionen initialt också strävade efter att locka fler resliga idrottstalanger från andra sporter. En lång baskettjej kanske kunde vara lösningen i de stora herrmålen? Ja, ni förstår.

Nåja, vi vandrar alla vilse emellanåt och den blågula vägen är återfunnen.

Elisabeth Leidinge, EM-guldmedaljör och banbrytande på målvaktssidan, har varit med som instruktör på i stort sett alla elitflickläger sedan tidigt 80-tal.

Elisabeth Leidinge, Em-guldmedaljör och banbrytande på målvaktz

Hon berättar att projektet blev förlängt och pågick fram till för två år sedan.

En av fördelarna med insatsen, anser hon, är att utbildningen och vikten av kunniga målvaktstränare. Förmågan att integrera målvaktsträningen i spelträningen har ökat, kravprofilen på svenska målvakter har stärkts.

Men Elisabeth Leidinge är inte nöjd.

– Jag skulle velat få ut ännu mer av det projektet, det är svårt att få till vad som behövs i spelarnas hemmamiljö. Jag tycker fortfarande att vi släpar efter, säger hon.

Rosengårds moderna målvakt Zecira Musovic, 24, har slagit sig in i landslaget de senaste åren.

Emma Holmgren, 23, lär göra det också. Elisabeth Leidinge lyfter Uppsala-målvakten som en spännande talang som gått hela vägen genom projektets faser.
U23-landslagsmålvakten själv ser positivt på satsningen, de förbundsläger hon deltagit på och den hjälp hon har fått via sitt eget distrikt. Hon känner samtidigt att det har vilat ett stort ansvar på hennes egen drivkraft. Emma säger, när jag når henne, att hon tycker att "ungdomslandslagen och klubblagen har jobbat på olika sätt med målvaktsbiten". För henne verkar utvecklingen i vardagsmiljön varit väl så betydelsefull.

Emma Holmgren har hittat en egen gyllene väg och landat den uppkastade förbundsbollen smart.

Emma Holmgren.

Ber vi henne sätta ord på vad hög standard för en damallsvensk keeper 2020 innebär låter det så här:
– En modern målvakt är en kommunikativ målvakt som har bra positionsspel och förhindrar istället för att göra massa räddningar. Hon ska vara bra i sitt anfallsspel, kunna vara med och spela laget ur press och ha ett bra tillslag.

Vi har i de två inledande omgångarna av damallsvenskan sett prov på delar av dessa egenskaper. Vi har tyvärr också sett tydliga svagheter i positionsspelet, där samarbetet mellan målvakt och backlinje kunde varit vassare och målvakterna starkare i luftrummet. Vi har sett en hörna skruvad direkt i mål och en boll från egen planhalva olyckligt studsa över huvudet på en felplacerad Emelie Lundberg i Eskilstunas mål.

Om analysen av de inledande misstagen skulle landa i att Emma Hayes slutsats om mindre mål nog inte är så pjåkig, vore vi helt fel ute.

Bollen rullar rätt väg för svenskt målvaktspel.

Men bristerna är fortfarande tydliga.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla Champions League-matcher på C More. Beställ här

C More

Av: 

Petra Thorén

Publisert:

LÄS VIDARE

Veckans elva i damallsvenskan

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

OBOS Damallsvenskan i fotboll

Zecira Musovic

Hedvig Lindahl

Svenska fotbollförbundet

Hope Solo