”Då är risken att gå vidare jävligt liten...”

Av: Makoto Asahara, Zbigniew Kuczynski

Publicerad:
Uppdaterad:

Lech Poznans tränare menar att de vet ”praktiskt taget allt” om Hammarby.

Vad vet då Hammarby om Lech Poznan inför kvällens Europa League-kval?

– De kommer vara jävligt bra och det kommer gå fort, säger tränare Stefan Billborn.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Tufft. Det blir det.

Så mycket är Hammarby i alla fall medvetna om inför andrarundan i Europa League-kvalet – där polska Lech Poznan väntar hemma på Tele2 arena.

Rent taktiskt så är det dock ett svårbedömt motstånd.

– De har spelat helt olika. I helgen mötte de ett väldigt bra lag och då var det svängigt och extremt mycket långbollar. När de mötte ett sämre lag så byggde de bakifrån och var väldigt tålmodiga. De är lite luriga med uppställningen, säger tränare Stefan Billborn, efter att ha sett två av lagets polska ligamatcher.

– Jag tror inte vi ska ha så mycket förutsättningar om hur de kommer spela, förutom att de kommer vara jävligt bra och att det kommer gå fort.

Utifrån det du sett av motståndet, vilka är favoriter?

– Jag tror på en jämn match. Men om du frågar mig så måste man tro på sin egen förmåga och jag tror på vinst.

”Vet praktiskt taget allt”

David Fällman har heller inga direkta förväntningar på motståndet.

– Charmen med Europaspel att man inte har så god koll. Skickligheten sätts på lite större prov och den besitter vi. Sedan ska det bara visas, säger mittbacken.

– Vi har ett stort ansvar där ute att kunna läsa av typen av motstånd. Man kan oftast läsa en matchbild efter fem-tio minuter. Det är upp till oss att vara skickliga nog att använda rätt ytor.

Hos Lech Poznan, som bland annat har den svenske anfallaren Mikael Ishak i laget, så finns i alla fall åsikten att man har god koll på Hammarby.

Lite tack vare den Assyriskafostrade Ishak, som fått en succéstart på sin Polentid med sex mål på fyra tävlingsmatcher.

– Mikael har berättat mycket om motståndaren men vi har också gjort en grundlig analys. I dessa tider så finns en enorm tillgång till information genom diverse medier så vi vet praktiskt taget allt om Hammarby, säger Poznantränaren Dariusz Zuraw till polska nyhetsbyrån PAP.

– Hammarby är ett stabilt lag i allsvenskan men inte ett man inte ska kunna vinna mot. De spelar offensivt så vi måste satsa på försvar.

”Spela vårt spel”

Men kommer ”Bajen” verkligen spela så offensivt?

Under tisdagsträningen så lades stor vikt vid både omställningsspel och fasta situationer (lägg därtill att Jocke Björklund höll förberedelsetal inför ett eventuellt och potentiellt straffsparksavgörande).

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Är detta en indikation på att ni kommer ta en lite defensivare approach än vanligt?

– Ambitionen är inte det. Ambitionen är att spela som vanligt. Det är någonting vi har lärt oss från de flesta resor svenska lag haft. Om man inte försöker vara sig själva är risken att gå vidare jävligt liten, säger Stefan Billborn och fortsätter:

– Vi möter ett lag som är oerhört löpstarkt och fysiskt starkt. Det är viktigt att vi kan spela vårt spel så mycket som möjligt. Annars spelar vi i deras ”ballpark”. Det här är vår hemmaplan och vi ska försöka spela precis så som vi gjort senaste matcherna.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.