”Som Madridsupporter så är de matcherna speciella”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

BARCELONA. Fotbollseuropas tyngsta rivalmöte avgörs redan i premiäromgången.

I dag spelas tidernas första Clásico på damsidan och två svenskor ska vara med och skriva historia.

– Som Madridsupporter sedan liten så är de matcherna speciella, säger Kosovare Asllani till Sportbladet, inför mötet med Barcelona.

När Real Madrid, som sista stora europeiska storklubb, till slut blev med damlag i somras tog sporten ett litet kliv till. I och med köpet av den lokala klubben CD Tacón får den spanska damligan till slut sitt Clásico, även om namnbytet formellt sker först nästa säsong då Real Madrid tar över licensen.

– Det kommer kännas ännu mer nästa år, när man får dra på sig den riktiga tröjan, säger Kosovare Asllani, som blev CD Tacóns första riktiga prestigevärvning i somras.

Tröjan får vänta, men pulsen lär stiga ändå när laget kliver in på splitternya Johan Cruyff-stadion utanför Barcelona i kväll. Det här är FC Barcelona Femenís nya hem, ett inkast från La Masías elevbostäder och träningsanläggningen där Leo Messi och hans kamrater tränar om dagarna.

På Barcelonas presskonferens dagen före match har ett tjugotal journalister samlats inför säsongens första match.

– Det är en hyfsad premiär, säger Asllani.

Blir ett historiskt elddop

På herrsidan är Clásico-balansen i princip helt jämn sedan den första bataljen för 117 år sedan, men kvällens möte har däremot en naturlig favorit. Barcelona räknar in flera av de spanska landslagsspelarna samt norska Caroline Graham Hansen, holländska Lieke Martens och Nigerias stjärna Asisat Oshoala i truppen. Laget spelade sin första Champions League-final någonsin den gångna säsongen – man förlorade med 1–4 mot Lyon – men fick se Atlético Madrid plocka hem den inhemska titeln efter strid in på tilläggstid.

CD Tacón avancerade till förstadivisionen i våras och trots ett gäng profilvärvningar under Real Madrid-flagg – utöver Asllani och Sofia Jakobsson har brasilianska Tyresö-bekantingen Thaisa skrivit på för Tacón – går laget in i Clásico som underdog.

– De har kommit väldigt långt i sitt lagbygge. Vi har inte fått alla bitarna på plats. Jag kommer göra allt oavsett för att vi ska kunna ta poäng borta mot Barcelona. Men man får ha respekt för att de har kommit längre i sitt lagbygge, säger Asllani, som själv är Real Madrid-supporter sedan barnsben.

– Det är klart att Real Madrids entré i damfotbollen är något positivt för oss. Det kommer att bli en jämnare liga och svårare att vinna, säger Barcelonas tränare Lluís Cortés dagen före match.

Real Madrids president Florentino Pérez har avsatt en budget till sin damlag som bara Barcelona kan matcha i Spanien. Den första säsongen i förstadivisionen, och utan Real Madrid-tröjan, blir ett rejält test för ”las galácticas”. Redan den första matchen blir ett historiskt elddop.

Sofia Jakobsson och Kosovare Asllani är med och skriver historia.
Foto: Bildbyrån
Sofia Jakobsson och Kosovare Asllani är med och skriver historia.
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.