AIK: Från årets flopp till guld?

Sågades av allsvenska kollegorna inför säsongen

Av: Per Bohman

Publicerad:

I våras röstades AIK fram till "årets flopplag" av de allsvenska kollegorna.

I dag kan de säkra SM-guld.

– Alla andra är på något sätt våra fiender, säger Henok Goitom.

9 april 2018 publicerade Sportbladet en enkät med de allsvenska spelarna. Frågan: Vilket blir årets flopplag? En klubb fick överlägset flest röster (24 procent).

– Det var förstås AIK. Det blir alltid AIK, säger Henok Goitom och skrattar.

AIK hade satsat rejält inför säsongen och värvat ett helt koppel allsvenska stjärnor, vilket uppenbarligen fick många att ifrågasätta om Rikard Norling skulle få ihop alla pusselbitar till en enhet.

– Jag såg rubriken om att vi skulle bli flopplaget. Det är lätt för folk att alltid säga AIK, eftersom det alltid är höga förväntningar på oss, säger Per Karlsson.

”De vill att vi ska floppa”

Alexander Milosevic känner sig säker på varför spelarna i stor utsträckning trodde att Gnaget skulle underprestera mest.

– De röstar inte på AIK för att de tror att vi ska floppa utan för att de vill att vi ska floppa. De funderar inte så mycket utan utgår bara från hjärtat.

Varför vill de att AIK ska floppa, då?

– På fotbollsplanen kan man vara lite grisig. Göra saker som man själv funderar på efteråt. Det händer saker i stundens hetta på planen. Men många andra tror att vi alltid är såna, även utanför planen. Att vi är så jävla osköna, säger Milosevic och fortsätter:

– Men jag tycker bara att det är roligt. AIK är alltid störst, bäst och vackrast. Om det är derby på bortaplan så det är alltid AIK:are som tar över arenan. När det är publikfester överlag så är det alltid AIK:are inblandade. Så är det.

”Det finns inget annat än AIK”

Henok Goitom tror att omvärldens något njugga inställning till föreningen bara stärker laget.

– Tillhör man AIK-familjen så finns det inget annat än AIK. Alla andra är på något sätt våra fiender. Så vi stärks av det. Det blir en vi mot dem-känsla som verkligen gynnat oss under året. Vi vill bevisa något.

Något flopplag blev de uppenbarligen inte. AIK har bara förlorat en enda match under säsongen och kan vid seger mot Gif Sundsvall i dag alltså säkra det allsvenska guldet. Oscar Linnér njuter av att knäppa tvivlarna på nästan.

– Det är alltid underbart att motbevisa alla som tror att man är dålig på det man gör. Vi har jobbat hårt hela året för att hela tiden kunna tysta kritikerna. Det ska vi fortsätta göra, säger målvakten.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.