Jakobsson skrällen inför kvalavgörandet

Av: Henrik Lundgren, Martin Tolén

Publicerad:
Uppdaterad:

GÖTEBORG. Avgörande VM-kvalmatcher.
Då är Caroline Seger tillbaka.
– Det är klart att hon saknades senast, säger Peter Gerhardsson.

Att slå Kroatien (4-0) var förstås inga större problem även utan lagkapten Caroline Seger. Men i förlustmatchen mot Ukraina (0-1) så märktes saknaden desto mer.

– Hon är duktig på att driva på sina medspelare och ger en trygghet till de andra. Hon är en ledare, så det är klart att hon saknades. Sen tycker jag att vi ska klara av att vinna mot Ukraina ändå, säger Peter Gerhardsson.
Till returmötet med Ukraina är hon dock tillbaka, liksom i VM-kvalets avslutande match mot Danmark. Seger mot Ukraina är ett måste, då räcker det med oavgjort i Viborg den 4 september.
– Hon har spelat två matcher med Rosengård nu, och det återstår ytterligare två omgångar innan vår samling. Förhoppningsvis får hon spela då också så att hon kan spetsa till formen. Hon är viktig i den här sortens matcher, hon har erfarenhet av måstematcher både från lands- och klubblag. Sen är hon en väldigt klok spelare, taktiskt skicklig. Det gör att jag får hjälp med det taktiska.

Nina Jakobsson, mitten, gjorde två mål i helgens match.
Foto: BILDBYRÅN
Nina Jakobsson, mitten, gjorde två mål i helgens match.

Truppen till VM-kvalavslutningen var annars den väntade, förutom landslagsdebutanten Nina Jakobsson från Piteå.
– Hon har gjort det bra i år, framförallt i U23-landskampen mot England (3-0). Hon påminner lite om Fridolina Rolfö, en ganska stor och snabb spelare med ett bra skott. Och hon kan avsluta med både höger- och vänsterfoten. Plus att hon är bra på huvudet och fasta situationer, fortsätter Gerhardsson.
Han tog även ut Jakobssons klubbkompis Julia Karlenäs, som med sent inför den förra samlingen. Därifrån saknas i stället Loreta Kullashi och Julia Roddar.

Sverige möter Ukraina på Gamla Ullevi den 30 augusti och avslutar sen mot Danmark i Viborg den 4 september. Gruppsegraren går direkt till VM. De fyra bästa grupptvåorna, av sju, möts sedan i ett playoff där segraren tar den nionde och sista europeiska VM-platsen.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Mötet mot Danmark väntas bli nyckeln.
Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.