Prahl: ”Döden för landsortsfotbollen”

Av: Oskar Magnusson

Publicerad:
Uppdaterad:

Prahl rasande – på sena lördagsmatcher

Syrianska tog en lika klar som viktig seger mot Trelleborg.

Men bara 1 778 personer såg på och nu rasar båda lagen mot de sena lördagsmatcherna.

– Så jävla viktigt kan det inte vara att vi ska spela fotboll 24 timmar om dygnet, säger TFF-tränaren Tom Prahl.

Foto: ALLT FÄRRE ÅSKÅDARE 1 778 personer såg Syrianska vinna med 4–1 över Trelleborg. Nu rasar båda lagen mot de sena lördagsmatcherna. ” För oss är det inte bra att spela så sent på lördagar, det är vår sämsta tid”, säger Prahl

När Syrianska var som mest pressat levererade Södertäljelaget. Trelleborg slogs tillbaka med 4–1 och hemmalaget kunde täta luckan något upp till Skånelaget i bottenstriden tack vare mål av Nahir Oyal, Rabi Elia, Imad Zatara och Peter Ijeh.

Allt gott så långt, men bara 1 778 personer kom till Södertälje Fotbollsarena – och nu ställer sig Syrianska frågande till matchstarten 18.00 på lördagskvällar.

Halverade siffror

– För oss är det inte bra att spela så sent på lördagar, det är vår sämsta tid. Vi vet av hävd att söndagar passar vår publik bäst, säger Syrianskas tränare Özkan Melkemichel och får medhåll av Trelleborgs tränare Tom Prahl.

– Vi måste sluta med det här tramset att spela klockan sex en lördagskväll och inte låta tv-bolagen styra när vi ska spela våra matcher, säger Prahl.

Trelleborg har hittills i årets allsvenska halverat sina publiksiffror under de sena lördagsmatcherna på Vångavallen.

– Det är döden för landsortsfotbollen att fortsätta med den här matchtiden. Folk i småstäder går inte på fotboll då, säger Prahl.

’Spelar nio i Spanien’

Svenska fotbollförbundet introducerade den nya matchtiden inför den nuvarande säsongen på initiativ av klubbarnas egen intresseförening SEF och dess avtal med TV4/Canal plus som sänder allsvenskan.

– Det är lätt att klaga på matchtiden när man inte behöver bry sig om intäkterna för sporten. Tv-bolagen betalar bra pengar för att matcherna ska spelas på olika tider, säger tävlingskommitténs ordförande Gerhard Sager som tror att den svenska fotbollspubliken kan vänja sig vid de sena matchstarterna.

– Helgvanorna har förändrats i Sverige de senaste 30 åren, förr gick man ut och festade klockan sju på kvällen, nu för tiden går man ut mycket senare och då kan man också hinna med att gå på en match.

I Spanien spelar man klockan nio på kvällarna inför fulla hus.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.