Ryssland backar – brassar i landslaget

Av: Martin Tolén

Publicerad:

Ändrar efter kritiken – öppnar upp för brassar i truppen

Inga tränare och en maxgräns på spelare från utlandet.

Nu har Ryssland tvärvänt – och kan öppna upp för brasilianska spelare i landslaget.

– Jag har tydligt förstått att en gräns inte är botemedlet eller verktyget för att ryska spelare ska utvecklas, säger idrottsministern Vitaly Mutko.

För tre månader sedan kom beskedet att den ryska fotbollen förbjuder utländska tränare i den inhemska ligan.

Ryska idrottsministern Vitalij Mutko hade skrivit under ett dokument som skulle hindra de sex huvudtränare från utlandet att fortsätta träna sina klubbar, uppgav ryska Eurosport.

Putin satte stopp

Men det var inte den enda åtgärden.

Efter att den ryska ligan fått ett godkännande att lämna trupperna helt fria för antalet utländska spelare inför förra säsongen sa den ryska idrottsministern Vitaly Mutko och Igor Ananskikh, ordförande för ryska dumans kommitté för fysisk träning, nej till förslaget efter påtryckningar från presidenten Vladimir Putin, enligt Russian Football News.

Tillsammans satte de stopp för att lämna trupperna helt öppna och hänvisade till att det skulle ”missgynna det ryska landslaget”.

– Den föreslagna gränsen (från den ryska ligan) leder till en kommersialisering av vissa klubbar, men hindrar också landslagets utveckling, sa Mutko till nyhetsbyrån TASS och la till att det var en viktig åtgärd inför hemma-VM 2018.

I stället ville den ryska staten förbjuda turkiska spelare i ligan – på grund av det politiska läget – och sätta en maxgräns på som mest fem utländska spelare i lagen.

Kan öppna för brassar i landslaget

Men efter kritik från både media och Fifa har den ryska regeringen nu backat.

I stället ska den ryska fotbollen öppna upp för utländska spelare igen och endast sätta ett krav på minst fem ryska spelare i lagens startelvor.

– Jag har tydligt förstått att en gräns inte är botemedlet eller verktyget för att ryska spelare ska utvecklas och komma fram. Vi har därför bestämt att bara cementera fem ryska spelare i lagen, säger Vitaly Mutko.

Och enligt TASS förs diskussioner om en tvärvändning – där brasilianska spelare i ligan kan ges ryska pass och spela den kommande VM-turneringen för Ryssland.

Både Pontus Wernblooms lagkamrat i CSKA Moskva, Mario Fernandes, och allsvenske bekantingen Ari Da Silva Ferreira (tidigare Kalmar FF, numera Krasnodar) nämns som tänkbara landslagsmän.

– Om brasilianare får ryska medborgarskap och spelar VM 2018 för det ryska landslaget är det inget fel med det. Då önskar vi all lycka åt dem, stöttar brasilianske legendaren och förre Milanspelaren Serginho, enligt TASS.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.