Bank: Nu är Forsberg där han hela tiden velat vara

GÖTEBORG. Det är väldigt vanligt att fotbollsspelare pratar om hur de mognat och vuxit som människor.

Emil Forsberg pratade.

Och Emil Forsberg visade det när hela Europa såg på.

Det dementerades och det diskuterades, men alldeles oavsett så var det väl där och då en stundtals komplicerad landslagskarriär slog i botten.

I slutet av mars 2019 slog Sverige Rumänien i en tung EM-kvalmatch hemma på Friends Arena. Med en knapp halvtimme kvar signalerade bänken för byte, mittfältsgrävlingen Gustav Svensson in, kantkreatören Emil Forsberg ut. Forsberg var svart i ögonen när han gick ur, ett par timmar senare kom uppgifterna om att han lämnat landslagssamlingen.

Om man skulle spänna upp hela det här landslagets identitet mellan två ytterpunkter så skulle det vara ett segel som spände från Gustav Svensson till Emil Forsberg, den lojale rollspelaren som byts in när Sverige ska stänga matcher – och den offensive solitären som länge fick slåss för sin plats som lagets stora stjärna.

Och här satt de nu.

Presskonferens inför en åttondelsfinal i EM, Mini-Foppa till vänster, Svensson till höger. En av dem är fortfarande en lojal truppkrigare, en av dem har rört sig och burit Sverige hit med tre mål i gruppspelet.

Inte färdig än. Men äntligen framme.

Nu sitter han och strålar

Det var ju hit Emil Forsberg hela tiden ville, det var den här platsen han jagade efter, det var den här statusen han letade efter på sin karriärskarta. Han famlade efter den 2016, han närmade sig den 2018, nu sitter han här och strålar.

Det intressanta är inte att han gjort tre mål på tre matcher, utan att han gjort det i matcher där matchbilden egentligen inte varit hans. Sverige har långa perioder varit nertryckta, de har förlorat bollinnehavet tre gånger om, haft stora problem att få ihop passningarna som sätter honom i de där rättvända lägena han älskar.

– Nä, det har väl inte varit matchbilder som passat vare sig mig eller Mackan (Berg), säger han. Det som är starkt av oss är att vi är lojala med vår matchplan. Jag tror att det är det som tagit oss till gruppsegern. Och det kommer att vända. Vi vet att vi kan slå alla lag.

Snabbspolning tre veckor tillbaka i tiden: Efter att ett Forsberg-lett Sverige rullat ut Armenien i genrepet fick han frågan om vad som var den stora skillnaden mellan 2016 eller 2018 och 2021 så funderade han en sekund innan han svarade:

– Jag vet inte… jag är lugnare, mer harmonisk. Jag tänker lite annorlunda, jag vill bara hjälpa landslaget. Och jag vet att om jag får ha mycket boll så händer det saker.

Det ultimata testet för Forsberg

Jag tänkte att det fanns något allmängiltigt i det där, i insikten att man för att sticka ut ibland måste underordna sig. Köper man ramverket så kan man hitta en frihet, om man istället vill utmana förutsättningarna så… ja, då får man nog se till att heta Zlatan Ibrahimovic om man vill vinna striden.

De här gruppmatcherna har varit det ultimata testet för Emil Forsberg. Den fria rollen han förtjänat har kringskurits av negativa matchbilder, det hade varit lätt för honom att förlora sig i frustration.

Det har han inte gjort. Han har spelat sitt positionsspel, accepterat att uppgiften förvandlats till att försöka göra väldigt mycket med det lilla han fått.

Det är en arbetsbeskrivning som kräver en enorm mental mognad, som han helt enkelt inte hade för ett par år sedan.

Betydelsen kan inte snackas bort

Han myser, han njuter, han är trygg i sin roll, har landat i sin uppgift.

– Jag söker inte situationer, jag låter dem komma till mig. 2018 skulle allt vara så bra, allt skulle vara perfekt, säger han.

Jag vet inte om Sveriges fotbollslandslag är en särskilt tillåtande miljö för konstnärer – den har definitivt inte varit det historiskt sett – men jag kommer att tänka på Pablo Picasso, vad han sa om att leta efter sanningen i måleriet.

Jagar man efter den, menade han, är man dömd att aldrig nå hela vägen fram. Så vad ska man göra istället? Låta den komma till sig.

– Jag söker inte, sa Picasso. Jag finner.

Sanningen om Sveriges EM hittills finns i svart på vitt, siffrorna som visar Mini-Foppas betydelse går inte att snacka sig förbi. Av alla lag som gick vidare från gruppspelet finns bara ett (Belgien) som slagit Sverige i konsten att besegra oddsen. Enligt mätverktygen för expected goals har Sverige en målskillnad som är drygt tre mål bättre än den de enligt sannolikhetskalkylerna borde ha.

Och här sitter Emil Forsberg och pratar om lojalitet. Han har gjort tre mål så här långt.

Emil Forsberg har gjort tre mål i EM så här långt.