Hammarby vann efter Blåvitts straffmiss

Uppdaterad 2022-08-16 | Publicerad 2022-08-15

GÖTEBORG/STOCKHOLM. IFK Göteborg hade chansen att blanda sig i guldstriden men brände straffen.

I stället tog Hammarby tre blytunga poäng efter att inhoppande Bubacarr Trawally satt en hörnvariant till 1–0.

– Jag är väldigt glad att kunna hjälpa laget, säger Trawally.

IFK Göteborg

Även om regnet, åskan och blixtrarna hängde i luften gick det inte att klaga på inramningen på Gamla Ullevi med bästa publiksiffran på sju år och kokande atmosfär redan innan avspark.

Hammarby började bäst och Gustav Ludwigson fick ett jätteläge i den 23:e minuten när han frispelades av Veton Berisha, men Warner Hahn räddade skottet.

IFK Göteborg fick ett ännu bättre läge när domaren pekade på straffpunkten efter en halvtimme när Mohanad Jeahze fällde Hosam Aiesh i straffområdet.

PLUS: Allsvenskan inifrån: Så värvade Hammarby jättetalangen gratis

– Vi har kroppskontakt, men jag vet faktiskt inte. Jag har inte sett den, säger Jeahze till straffen i Discovery.

– Det känns som att den är solklar. När jag väl vänder upp får jag hans fot och då brukar det bli straff, säger Aiesh.

Yakob brände straff för Blåvitt i första halvlek.

Missade straffen

Tidigare domaren Jonas Eriksson tyckte att straffen var tveksam.

– För mig är det en soft penalty. Det är absolut inte en jättefelaktig straff, men här tror jag att domarna vill ha en högre ribba för att blåsa straff. Det är en spelare som känner kontakt och överdriver den, eller utnyttjar den kontakt som finns för att ramla. Det är i alla fall min känsla, säger expert Jonas Eriksson i Discovery.

Kevin Yakob tog hand om straffen efter ett snack med Marcus Berg, men Davor Blacevic gick åt rätt håll och räddade.

Trawally med drömträff

I den andra halvleken skapades det lägen åt båda håll. Hussein Carneil fixade ett på egen hand tidigt i halvleken, men Blazevic räddade. Några minuter senare vände Veton Berisha upp och sköt, men avslutet gick precis utanför stolpen. Carneil hade ytterligare ett bra läge i den 62:a minuten när Blazevic inte riktigt fick grepp om bollen, men målvakten lyckades ändå räddade ut till hörna.

Målet kom i den 78:e minuten och det var Hammarby som gjorde det. Inhopparen Bubacarr Trawally fick bollen utanför straffområdet efter en hörnvariant och drog den upp i krysset.

– Det var vackert, absolut. Jag är väldigt glad att hjälpa laget. Jag visste att den skulle gå in från den vinkeln jag hade, säger Trawally.

Blåvitt lyckades aldrig skapat något farligt kvitteringsläge och matchen slutade 1–0 till Hammarby som ligger trea i allsvenskan, två poäng bakom Häcken och en bakom Djurgården.

Fick improvisera

Efter matchen avslöjade Nahir Besara att hörnvarianten inte var exakt så intränat som det såg ut.

– Vi blev lite tveksamma, de läste den halvt. Det var inte exakt så vi skulle göra. Vi hittade på något nytt men vi kom dit vi ville så det var bra.