Torbjörn Nilssons ”krav” på IFK Göteborg

Vill fortsätta som tränare, men: ”Vill vara med och tycka till först”

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYR N

GÖTEBORG. Tränarsituationen i IFK Göteborg inför kommande säsong är oklar.

På kort tid har Torbjörn Nilsson, 63, blivit mycket uppskattad, men för att fortsätta ställer legendaren krav på klubben.

– Annars är det risk att Blåvitt blir det här tråkiga laget som var förutsägbart, säger Nilsson i Blåvittpodden

För en vecka sedan slet Torbjörn Nilsson av hälsenan när han hoppade in vid en övning under träning med IFK Göteborgs A-lag. 

I fredags opererades Nilsson som under de närmaste veckorna får ta det lite lugnare i sin roll som assisterande till nuvarande tränaren Alf Westerberg.

Samtidigt brottas IFK Göteborgs sportchef Mats Gren med vem eller vilka som ska leda storklubben kommande säsong.

Mellberg i formsvacka

Alf Westerberg blir kvar i någon form men Brommapojkarnas tränare Olof Mellberg har varit huvudfavoriten att ta över sedan en tid tillbaka.

Under söndagskvällen åkte BP på ett nytt bakslag när man förlorade mot Norrby och därmed har superettans tidigare överlägsna ledarlag bara tagit en poäng i de fyra senaste matcherna. 

Enligt Sportbladets källor finns eller har även tidigare Djurgårdentränaren Mark Dempsey och J-Södras Jimmy Thelin funnits med på IFK Göteborgs lista över tränare man visat intresse för.

Men vad händer med Torbjörn Nilsson?

I en intervju i det nya avsnittet av Blåvittpodden, gjord innan hälseneskadan, förklarar Nilsson att han gärna fortsätter i Blåvitt 2018.

Du har kontrakt till siste november. Vad tänker du om framtiden efter det?

– Sedan jag slutade på min restaurang har jag levt med korta kontrakt – ett, två, tre år – så jag är ganska van. Det här var ett väldigt kort kontrakt, det var det även med Utsikten.

Beror på resultaten

– Men jag tycker det är roligt. Det stimulerar en som människa, att man vill utvecklas, att man vill vara attraktiv för en arbetsgivare. 

– Vad IFK Göteborg kommer göra vet jag inte. Allt är beroende av resultat. 

Vill du fortsätta 2018 i någon roll?

– Jag trivs jättebra i den här rollen. Sedan vet jag inte om IFK har de tankarna, de har kanske något helt annat.

– Det är vissa småaspekter som man vill vara med och tycka till om först i så fall, säger Nilsson i Blåvittpodden.

Vad är det för något?

– Det är småsaker. Sedan om det är avgörande för att jag ska fortsätta att jobba här eller inte, det vet jag inte. Det tror jag kanske inte. 

– Jag och Alf kom in för att försöka förändra någonting. Då tror jag det är viktigt för föreningen att lyssna på de som kommer utifrån med en annan syn för annars är det risk att Blåvitt blir det här tråkiga laget som var förutsägbart. Det tror jag är väldigt viktigt att föreningen tar till sig, kunskap eller erfarenhet utifrån och sedan får man värdera det.

Har du uttryckt den önskan även för Mats Gren?

– Nej, nej. Jag vill se först var de här månaderna hamnar. Det är ett antal matcher kvar och vi vet inte vad som händer. 

Kortare taktikgenomgångar

I podd-intervjun berättar Nilsson om några av förändringarna som han och Westerberg har infört: mer spel under träning på stora ytor och kortare taktikgenomgångar.

– I Tyskland spelade vi alltid en dag i veckan elva mot elva. Det tror jag är viktig så att man får löpytorna.

– Våra taktiska genomgångar är nog lite kortare (än Jörgen Lennartssons). Alf tycker att det räcker med den stunden, säger Nilsson.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.