Alexander Gerndt söker resning efter sex år

Uppdaterad 2018-10-01 | Publicerad 2018-04-05

Alexander Gerndt.

2012 dömdes landslagsmeriterade fotbollsspelaren Alexander Gerndt till 1 månads villkorlig dom och böter för misshandel av sin ex-fru.

Nu, nästan sex år senare, begär han resning i Högsta Domstolen.

– Ibland tänker man att tiden ska läka alla sår, men det har inte gjort det, säger Gerndts försvarare Johan Eriksson.

Det var i december 2011 som dåvarande landslagsanfallaren Alexander Gerndt dömdes i tingsrätten för ett fall av misshandel och ett fall av ringa misshandel av sin ex-fru.

Skyttekungen från Helsingborg stängdes också omedelbart av från landslagsspel efter ett beslut från fotbollförbundets styrelse.

Gerndt var dock tillbaka i landslaget redan under sensommaren 2012 efter en kontroversiell uttagning av Erik Hamrén. Tre månader senare togs fallet upp i Hovrätten efter att båda parter överklagat och Gerndt dömdes till slut för ett fall av misshandel, ett strypgrepp på ex-frun. Straffet blev en månads villkorlig dom, med två års prövotid, och 60 000 kronor i böter.

Men nu hoppas Alexander Gerndt kunna radera sitt namn ur brottsregistret. Nästan sex år efter Hovrättsdomen har Gerndt, via sin advokat Johan Eriksson, valt att söka resning i fallet hos Högsta Domstolen.

”Trovärdigheten skulle minskat”

– Det är en sak som har gnagt hos Alexander och till slut var han själv tvungen att bestämma sig för om man ska göra något. Ibland tänker man att tiden ska läka alla sår men det har inte gjort det. Då bestämde vi oss för att söka resning, säger Johan Eriksson.

Skälen är att Gerndt hävdar att ex-frun ska ha ljugit i förhör, som sedan aldrig redovisades i förundersökningen, om ett blåmärke som åklagaren hävdade tillfogats under misshandeln och ansågs vara en viktig pusselbit i domen.

Som bevis för att blåmärket tillfogades vid ett tidigare tillfälle har man bland annat anlitat före detta poliskommissarien Sonny Björk som gjort en rekonstruktion av misshandeln samt bifogat ett utlåtande från pensionerade rättsläkaren Karl Dahlberg som menar att ex-frun ska ha ljugit om hur misshandeln gått till.

”Sammantaget talar den utförda rekonstruktionen emot målsägandens uppgifter om hur den aktuella händelsen uppkommit”, skriver Dahlberg.

Att dessutom förhöret med ex-frun, där hon stått fast vid sin historia, aldrig inkluderats i förundersökningen utan i stället kommit försvaret till kännedom först 2013 menar man är grund till en resning.

”Undanhållandet av informationen har sannolikt påverkat utfallet av målet”, skriver man i resningsansökan och fortsätter senare:

Det är uppenbart att hennes (ex-frun) trovärdighet skulle minskat så kraftigt att uppgiften om ett nytt blåmärke tillkommit vid händelsen skulle lämnats utan avseende”.

”Gjort allt”

Johan Eriksson medger att det är svårt att få resning.

– Det är alltid svårt, så ser systemet ut. Men det man kan säga är att redan när jag tog över och blev försvarare inför hovrättsförhandlingarna så tyckte jag att man skulle genomföra en sådan rekonstruktion men det tyckte varken åklagare eller rätten då. Det jag tycker man ser nu är att den har stor betydelse för att bedöma trovärdigheten i uppgifterna. Det borde ha skett, säger Eriksson.

Vilka känslor har Alexander haft för att ta upp det här igen?

– Han har säkert haft olika tankar längs vägen, men till slut tar man ett beslut och bestämmer sig. Nu kan han säga till sig själv att han har gjort precis allt.

Alexander Gerndt spelar för närvarande fotboll i schweiziska FC Lugano.

Sportbladet har sökt Alexander Gerndts ex-fru och hennes dåvarande advokat för en kommentar utan framgång.

Följ ämnen i artikeln