”Jag tror att Ivan är väldigt lycklig när han tittar ner på oss”

Av: Oskar Månsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 9 | Foto: Gravida änkan Senka Turina vid Ivans begravning i Kroatien.

ZAGREB. Köerna på Mirosevac kyrkogård ringlade långa.

Många ville ta ett sista farväl när Ivan Turina begravdes i sin hemstad Zagreb.

– Jag tror att Ivan är väldigt lycklig när han tittar ner på oss, säger bäste vännen Jerko Leko.

Efter alla tårar som fällts för Ivan Turina under de senaste två veckorna, så verkade det som att det till sist brast även för någon där uppe.

För just som kistan till den förre detta Dinamo- och AIK-målvakten sänktes ner i jorden på Mirosevac kyrkogård i utkanten av Zagreb så öppnade himlen sig, och ceremonin fick avslutas med regn och uppfällda paraplyer.

Men avskedet blev både vackert och värdigt, tycker Jerko Leko, 33, lagkapten i Dinamo Zagreb och bäste vän till Ivan Turina sedan tioårsåldern.

– Vi har känt varandra sedan vi var småpojkar. Det var väldigt svårt för mig i dag, men man ser hur många som älskar honom. Jag tror att Ivan är väldigt lycklig när han tittar ner på oss, säger Leko när Sportbladet får en pratstund efter begravningen.

”Jag har blivit överraskad”

Att den kroatiske målvakten blivit så omtyckt i Sverige, framförallt i Solna, förvånar Leko en aning.

– Ja, faktiskt. Jag har blivit överraskad över hur alla pratar om AIK och Ivan. De har gjort fantastiska saker för honom den senaste tiden. Det är nästan så att de uppskattar honom ännu mer där uppe, säger Leko och ler vid tanken.

För AIK:s vd Thomas Edselius var känslan den omvända efter att ha deltagit i den stora ceremonin.

– Det är nog först nu som man förstår hur stor Ivan var här nere, säger Edselius.

Minnesstund på nationalarenan

Innan jordfästningen på kyrkogården deltog AIK:s spelare och ledare, som åkte ner i ett specialchartrat plan över fredagen, i en minnesstund arrangerad av Dinamo Zagreb på nationalarenan Maksimirstadion.

– Kontakten mellan oss och Dinamo har varit jättebra. De svarade direkt på vår första kontakt och har tagit emot oss med öppna armar. De uppskattade enormt att vi kunde spela en minnesmatch för Ivan så fort, säger Johan Segui, ordförande i AIK FF.

Vad sa du när du var framme vid kistan?

– Att vår förlust är stor men att det är ingenting mot familjens och att våra dörrar alltid står öppna för dem. Vi har haft det tufft från vår sida men de har faktiskt haft det ännu tuffare här nere. Nu kommer Ivan hem, men han kommer hem på fel sätt.

Så hyllades han på Råsunda

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.