Sundhages hyllning: Stjärnorna är modiga

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

De är trefaldiga världsmästare men tjänar inte ens hälften av vad herrlaget, som är 30-rankade i världen, gör.

Nu har fem av USA:s största fotbollsstjärnor fått nog och stämmer sitt eget förbund.

– Bra att modiga människor säger ifrån, säger Pia Sundhage.

Pia Sundhage var förbundskapten för USA i fem år. Under hennes tid vann laget två OS-guld och ett VM-silver, men mellan allt jubel pyrde också ett missnöje. Hur kom det sig att förbundet betalade spelarna så mycket mindre än herrarna?

Tre år har gått sedan Sundhage bytte USA mot Sverige. Nu tar fem av de amerikanska storstjärnorna till krafttag för att nå rättvisa. Hope Solo, Becky Sauerbrunn, Megan Rapinoe, Carli Lloyd och Alex Morgan stämmer sitt eget förbund för diskriminering.

Tjänar 40 procent

I stämningen uppges att damerna drar in störst intäkter till förbundet men ändå bara får ut 40 procent av herrarnas löner.

– Vi har genom åren varit ganska tålmodiga i tron på att förbundet skulle göra det rätta och kompensera oss rättvist, säger Lloyd enligt New York Times.

– Siffrorna talar för sig själva. Vi är världens bästa lag, har tre VM-guld och fyra OS-guld, men får mindre betalt än vad herrarna får bara för att ställa upp och spela, säger Hope Solo.

"Man måste kämpa"

Sundhage applåderar initiativet från sina förra spelare.

– I jämställdhetens namn är det spännande. Var än jag har varit, i Norge, Kina, USA och Sverige, så är fotboll lika med herrfotboll. Ska man komma någonstans får man kämpa, säger hon.

Till skillnad från i Sverige får amerikanska spelare en stor del av sin lön direkt från förbundet, därför är frågan extra brännande. Sundhage berättar att det under hennes tid bland annat var förbundskaptenens uppgift att dela upp sina spelare i tre lönekategorier och att det nu är viktigt att de stora profilerna höjer rösterna.

– Häftigt. Det är spännande, häftigt och fräscht. Det känns som 2016, säger hon och fortsätter:

"Modigt att lyfta frågan"

– Det är en fråga om vad du värderar. Är du fotbollstokig gillar du herr, dam, pojk och flick, därför var de ett himla go från oss spelare när herrarna var med på VM i Sydafrika 2010. Men det var väldigt stor uppmärksamhet också när damerna vann OS eller när damerna vann silvermedalj 2011. Därför är det modigt av dem att lyfta frågan.

Lotta Schelin har ställts mot de amerikanska stjärnorna massor av gånger och har tidigare varit klubbkamrat med Hope Solo. Nu håller hon tummarna för deras kamp.

– Jag måste säga att jag är positivt överraskad. Oavsett vilka som tar fajten är det helt rätt. Som jag förstår det drar de in stora pengar så då är det inte annat än rimligt att de ska ta del av pengarna. Det här är häftigt. Hoppas att de håller sig starka, säger Schelin.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.