”Fotbollspresidenten som ska döda alla bögar”

Av: Sportbladet.se

Publicerad:
Uppdaterad:

Varför röstar brasilianska fotbollsspelare på en kvinnohatande, vapengalen diktaturvurmare? Varför behöver vi USA för att lösa alla världsfotbollens problem? Och varför älskar vi spelare trots deras svagheter och inte för deras svagheter?
I ett nytt avsnitt av Sportbladets podcast Football Radical diskuterar Johanna Frändén och Simon Bank utvecklingen i Cristiano Ronaldo-gate, Neymars flört med extremhögern och hur halva Premier League visar att Theresa May har fel.

Veckans Football Radical börjar i geggan kring våldtäktsanklagelserna mot Cristiano Ronaldo och hur nyheten tagits emot och behandlats i medierna i olika länder. I Ronaldos nya hemland Italien är inget nytt under solen.

– I stora drag handlar det om att misstänkliggöra kvinnor, det har varit italiensk medias hållning under hela Metoo, säger Simon Bank om sporttidningarnas försök att rentvå Ronaldo.

Borde ha kostat Therese May jobbet

Duon gör dessutom en djupdykning bland fotbollsvärldens känsligaste konstnärssjälar och drar till Brasilien där det pågående presidentvalet blivit en het potatis i fotbollsvärlden. En rad stora namn, aktiva och före detta stjärnor, stöttar radikalhögerns kandidat Jair Bolsonaro som brukar kallas för en tropikernas Trump. Men en tidigare frisparksvirtuos har tagit ställning mot Bolsonaro och frågar sig hur hans kollegor från den fattiga delen av landet kan stöda en fascist. Johanna påminner lyssnarna om brasselegendarer som engagerat sig politiskt genom åren och drar en ledsamt slutsats:

– Det finns ett progressivt arv inom den brasilianska fotbollen som just nu inte bärs upp av någon av de stora spelarna.

Simon djupdyker också i den karibiska fotbollsdiasporan i Storbritannien, dit hälften av de inhemska spelarna hör, och benar ut skandalen som borde ha kostat Theresa May jobbet. Kanske klarade hon sig med det dokusåpaintellektuella trumfkortet att STÅ för något?
Det blir politik, Pastore, Premier League och piano i veckans avsnitt av Football Radical ”Väst när det gäller”.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.