Elfsborg brände straff och föll tungt

Uppdaterad 2015-10-05 | Publicerad 2015-10-04

Matt Pysdrowski räddar Viktor Claessons straff

Helsingborg besegrade Elfsborg med 2–1 sedan Robin Simovic klämt in segermålet på tilläggstid. Elfsborg lyckades dessutom bränna en straff tidigt i matchen och lagets historiska svårigheter i Helsingborg höll i sig.

Olympia är ett svårt ställe för Elfsborg. Här har laget en svit av förluster eller oavgjorda, den bröts 2007, men sedan var det svårt igen. Nu jagar man en Europaplats och det började med en jättechans att ta ledningen. Men Viktor Claesson brände straffen, eller Helsingborgs målvakt Matt Pysdrowski gick åt rätt håll nere vid stolpen och klarade. Han stod i stället för ettan Pär Hansson som stått sedan 2009 och aldrig varit petad. Nu hade managern Henrik Larsson bänkat honom.

Tre reflexer

Sedan var det ganska mycket hemmalaget. Rade Prica skött två gånger i samma sekvens, Anton Wede en tredje på returen. Alltså var Elfsborgs målvakt rapp: Kevin Stuhr Ellegaard klarade målet med tre reflexer.

Men rullgardinen gick ner minuten före pausen. Då sköt Arnor Smarason 1–0, bollen fick han av Mikael Dahlberg som nådde högst och nickade ner den. Elfsborgs historia på Olympia fortsatte.

Offensivt byte

Och så kvitterade Viktor Claesson med drygt tio minuter kvar. Frispelad tog han sig egen retur och tryckte bollen i nät. HIF-managern gjorde då ett offensivt byte, tog ut Johan Mårtensson och satte in Darijan Bojanic. Då var segermål nära men Mikael Dahlbergs nick strök utsidan av stolpen. Segermålet kom alltså i stället på tilläggstid genom Robin Simovic.

Elfsborg får fortsätta jaga biljetten ut i Europa.

Helsingborg spelar allsvenskt även nästa år.