Cyklar genom Italien – hedrar sin döde son

Serie A-tränaren håller sitt löfte – efter den osannolika ligaavslutningen

Av: Pelle Strandman

Publicerad:

FOTBOLL

Crotone lyckades mot alla odds hålla sig kvar i Serie A.

Efter ett löfte får nu managern Davide Nicola stå sitt kast – och cykla 1300 kilometer upp till Turin.

Detta för att hedra sin bortgångne son.

– Det är inte ett race utan ett sportsligt löfte som ska hållas, säger Davide Nicola.

I sin första säsong någonsin i Serie A lyckades ett uträknat Crotone studsa tillbaka och hålla sig kvar i den italienska högstaligan.

Så sent som i början på april var läget nattsvart för Marcus Rohdén och hans lagkamrater: åtta poäng upp till säker mark med nio omgångar kvar.

Då såg managern Davide Nicola sin chans att ge sina spelare en extra sporre. Om laget skulle lyckas med konststycket att undvika nedflyttning lovade han att han skulle cykla 1300 kilometer genom hela Italien, från Crotone i sydost till Turin i nordväst.

Nio Serie A-matcher senare hade Crotone sensationellt nog radat upp sex vinster, två kryss och endast en förlust mot de blivande mästarna Juventus.

”Det var naturligt för mig”

Ett facit som gjorde att laget klättrade förbi Empoli i den sista omgången och slutade på 17:e plats.

– Ända sedan första dagen på säsongen så trodde jag att vi skulle hålla oss kvar. Det var inte enkelt men allt är möjligt om du jobbar hårt, göra framsteg bit för bit och tror på dig själv, säger Davide Nicole – som uppenbarligen är en man av sitt ord.

I går visade managern att han ämnar fullfölja sitt löfte då han inledde sin cykeltur.

– Det är inte ett race utan ett sportsligt löfte som ska hållas, påpekar han enligt Football-Italia.

Varken transportmedel eller rutt är slumpmässigt utvalt.

Davide Nicola råkar ha en personlig relation till den noggrant planerade sträckan.

– Det var naturligt för mig att göra det här. Jag älskar att cykla och gör det ofta på min fritid, säger Nicola till ESPN.

Skrev ett känslosamt brev

Cyklingen går via Taranto, Bari, Pescara, Ancona, Livorno, Genoa och sedan vidare till slutdestinationen Vigone, utanför Turin. Samtliga är orter där Davide Nicola verkat som spelare eller manager.

Just i Vigone drabbades tränaren för tre år sedan av en familjetragedi. Hans då 14-årige son dog i en cykelolycka efter att ha blivit påkörd av en buss.

I ett långt och känslosamt brev till sin son delade Davide Nicola öppet med sig av sina tankar efter den osannolika ligaavslutningen med Crotone.

”Hej, min kära. Jag vet inte var du är, jag vet inte vad du gör. Kanske är du på det moln som fanns ovanför mig den där kvällen när jag sprang mot gatlyktan. Eller så var du precis vid min sida...”, skrev han i brevet som fortsätter:

”Vi kämpade tillsammans det här året, och även om det var tufft så insåg jag i dag att du alltid har varit med mig. Du gav mig styrkan att fortsätta kampen, något som har känts omöjligt. Men det är uthållighet och beslutsamhet som gör det omöjliga möjligt, det möjliga troligt och det möjliga säkert. Ale, det här är inte min seger – det är våran”.

Vill öka säkerheten för cyklister

Davide Nicolas cykelfärd är dels ett sätt för honom själv att hedra sin pojkes bortgång, dels för att demonstrera att det kan finnas något fint även i den djupaste av sorger.

Precis som Nicolas son har även förre Giro d’Italia-vinnaren Michele Scarponi och förre MotoGP-världsmästaren Nicky Hayden nyligen gått bort till följd av trafikrelaterade cykelolyckor i Italien.

Nu vill den 44-årige managern göra allmänheten mer medveten gällande säkerhet på vägarna och uppmuntrar till en större respekt gentemot cyklister.

När han i går trampade i väg norrut gjorde han det med ett cykelteam bestående av fem man. Hur lång tid den krävande resan kommer ta återstår att se.

Foto: Matteo Bazzi / TT / NTB Scanpix
David Nicola
Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.