Irandust: ”Orolig för släkten”

Publicerad:
Uppdaterad:
Irandust.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Irandust.

FOTBOLL

DOHA. Viktigt landslagsläger med Sverige.

Samtidigt tänker Daleho Irandust på sin kurdiska släkt i Iran.

– Det är klart man är orolig. Jag hatar krig, säger mittfältaren.

Den pågående väpnade konflikten mellan USA och Iran skrämmer många i Sverige. Särskilt obehagligt är det förstås för alla svenskar som har släkt och vänner i regionen. BK Häckens Daleho Irandust är på landslagsläger med Sverige i Qatar – inte långt ifrån Iran – och tänker mycket på alla släktingar i landet.

– Hela min släkt kommer från den kurdiska delen av Iran. Både på mammas och pappas sida. Det är hemskt allt som händer. För min egen del är jag inte orolig, men för släkten är man det. Jag har kontakt med mamma och pappa om hur de har det och för att se vad som händer.

Relationen till Iran

Han identifierar sig som kurd och svensk, inte som iranier.

– Folk tror ofta det på grund av mitt efternamn, Irandust. Men det var på grund av trycket från regimen som min farfars far, tror jag att det var, som vi heter Irandust. Han var en regimmotståndare som blev tillfångatagen. Han sa att han hatade regimen, men inte folket. På grund av påtryckningar fick vi då namnet Irandust, som betyder Iranvän eller Iranälskare, säger Irandust och fortsätter:

– Det är speciellt, förstås, med namnet. Men för mig är det folk som folk. Jag älskar alla människor. Det är väl regimen som man inte älskar. Det är ju på grund av påtryckningar vi heter så.

Nu hoppas han att släkten inte ska påverkas av konflikten.

– Jag känner så mycket folk där. Det är en jättestor släkt. Jag hoppas inte att de är för oroliga. Jag hoppas inte att något eskalerar mer heller. De bästa regimerna är kanske inte inblandade, men jag hoppas verkligen att det här tar slut. Jag hatar krig. Det är fett tråkigt.

Fin insats för Sverige

Mot Moldavien, under gårdagens landskamp i Qatar, fick Irandust spela i en fri roll från höger på mittfältet och stod för många intressanta aktioner.

– Jag var inblandad i ganska mycket, och det känns skönt. Jag har inte rört boll så mycket i december. Det är kul att vara igång igen.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Han är nöjd med han tog många initiativ under matchen.

– Det är det jag ska göra. Jag lärde mig från senaste januariturnén att man inte ska hålla igen så mycket. Jag fick väl lite av en drömposition för mig, att komma in från kanten med min vänsterfot. Det var jättekul.

Sverige vann mot Moldavien med 1–0 efter mål av Jordan Larsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.