Sabunis krav på Löfven: Starta upp allsvenskan

Av: Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

Vid dagens partiledarmöte kommer Liberalernas Nyamko Sabuni vända sig direkt till statsminister Stefan Löfven och be honom starta upp allsvenskan för damer och herrar.

– Folkhälsomyndigheten har redan sagt att det inte är fotbollen i sig självt som är riskfylld. Då måste statsministern ta det politiska ansvaret och säga ”då låter vi dem spela”, säger Sabuni till Sportbladet.

Varje tisdag träffas samtliga partiledare för överläggningar med anledning av coronapandemins effekter.

Nyamko Sabuni från Liberalerna gör ingen hemlighet av att hon inte är något stort fotbollsfan, men hon har följt senaste tidens debatt kring fotbollen och anser att Folkhälsomyndigheten här agerar utan logik.

– När regler inte är logiska, då reagerar jag, säger hon.

Det Nyamko Sabuni framför allt ser som problematiskt är att elitfotbollen i praktiken har fått yrkesförbud.

– Nu har vi yrkesförbud på en näringsverksamhet som i sig själv inte utgör en större risk än några andra näringsverksamheter som idag håller igång. Fotbollen förbjuds att spela för att ändra näringsverksamheter, det vill säga krogarna, inte skulle sköta sitt uppdrag. Men det kan inte fotbollen ta ansvar för. Krogarna har regler som de ska följa och gör de inte det ska de stängas, säger Nyamko Sabuni.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni
Foto: Henrik Montgomery/TT
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni
Foto: Magnus Sandberg
Statsepidemiolog Anders Tegnell

Men det som hindrar fotbollen från att komma igång i dagsläget är en formulering bland FHM:s råd och rekommendationer, nämligen att man ska ”ställa in och skjuta upp matcher och tävlingar för vuxna”. Om FHM tar bort den kommer alla matcher och idrotter – inte bara elitfotbollen – bli tillåtna igen. Alla serier i alla sporter, mängder av matcher och tävlingar. Är det rimligt i det här läget av smittspridningsfasen, vi har över 3500 döda i Sverige?

– Jag tänker att det är oerhört rimligt att Folkhälsomyndigheten tänker igenom väldigt noga för varje näringsverksamhet om den utgör en fara eller inte. I det här fallet har de varit tydliga, fotbollsmatchen är inte det som utgör fara utan det är allt runtomkring som kan hända. Men det är ju inte fotbollförbundets eller fotbollsmatchens ansvar. Det menar jag att övriga samhället får sköta.

Men hur ska de göra konkret? Då måste de göra undantag och särbehandla fotbollen? Eller menar du att de ska släppa på all idrott?

– Det konkreta får Folkhälsomyndigheten utarbeta. Man kan inte straffa all idrott bara för att det finns någon idrott som inte är lämplig att utöva under coronapandemin. Fotboll är inte farligt att utöva under coronapandemin, det har Folkhälsomyndigheten sagt, och då är det det man måste utgå ifrån.

Statsepidemiolog Anders Tegnell är orolig för att det samlas människor utanför och runt arenorna även om det är tomma läktare. Om till exempel Zlatan Ibrahimovic spelar i Hammarby, vad är ditt förslag för att undvika att det kommer samlas mängder av människor utanför alla arenor runt om i Sverige han kanske kommer att spela på?

– Jag tänker att det är ett samhällsansvar. Vi kan inte ålägga en näringsverksamhet det ansvaret att hantera hur människor agerar, om krogar missköter sig. Det måste samhället sköta. Vi har regler till befolkningen att inte samlas mer än 50 individer, att inte sitta trångt på krogar, då måste vi som medborgare ta det ansvaret. Det är frihet under ansvar och sköter vi inte det är det upp till rättsvårdande myndigheter att hantera i så fall.

Hur ser du på inresningen? Det vill säga att människor ska resa kors och tvärs i Sverige. Fotbollen är utspridd i hela landet och man möter varandra över hela landet, det kommer bli ett stort resande?

– Där har fotbollförbundet redan rutiner och egna regler som har lagts fram för Folkhälsomyndigheten hur de avser att sköta detta. De har medicinsk personal som är väl lämpade att göra de medicinska bedömningarna dagligen. Om deras rutiner inte fullt ut duger måste Folkhälsomyndigheten hjälpa de in så fall.

– Men fotbollen har redan tagit fram rutiner, och det är mer än någon annan näringsverksamhet gjort så här långt, säger Nyamko Sabuni.

Liberalerna kämpar med opinionssiffrorna – och partiledaren gör ett plötsligt utspel om fotboll – hänger det ihop?

– (skratt) Partiledaren är en person som gillar logik, och när reglerna inte är logiska i en tid när vi tvingar människor att göra vissa saker som begränsar deras frihet och näringsverksamhet är det oerhört viktigt att reglerna är logiska. Slutar vi vara logiska så kommer medborgarna att reagera tillbaka och det vill jag undvika.

Nyamko Sabuni vill att elitfotbollen – det vill säga de två högsta serierna på dam- och herrsidan – får ett tydligt besked om de kan starta upp som planerat i juni. Det kommer hon ta upp med statsminister Stefan Löfven (S) under tisdagens partiledarmöte.

– Jag kommer beskriva det här för Löfven precis som jag beskriver det för dig: det finns ingen logik i att förhindra för fotbollen att bedriva sin näringsverksamhet. Jag kommer önska att han så fort som möjligt, helst redan idag, ger fotbollförbundet ett besked att de kan starta sina matcher i juni, självklart utan publik.

Kan han göra det? Det är väl FHM som måste ändra sig?

– Folkhälsomyndigheten ha redan sagt att det inte är fotbollen i sig självt som är riskfylld. Då måste statsministern ta det politiska ansvaret och säga ”då låter vi dem spela”.

Har inte FHM bättre koll på smittspridning än ni politiker?

– Jo, men de har ju redan koll i och med att de sagt att det inte är fotbollsmatchen i sig som är det de oroar sig för. Vi måste utgå från det. Allt annat de oroar sig för, det ska vi i så fall hantera. Men inte förbjuda spelare att hantera sitt yrke för att andra människor runtomkring inte kommer hantera regler. Det ansvaret är på staten, regeringen och myndigheter.

Till sist; hur ser ditt eget allsvenska intresse ut?

– Jag har två söner som spelar i Djurgården, själv är jag inte så intresserad. Men jag har mängder med människor omkring mig som älskar fotboll och som bara väntar på att det ska börja, säger Nyamko Sabuni och tillägger:

– Fotbollen måste kunna spelas i Sverige också. Andra länder har redan påbörjat sina ligor. Men här har fotbollen inte ens fått ett startdatum. Inte minst skulle det vara viktigt för vårt samhälle där väldigt många människor hålls isolerade och som skulle glädjas åt att ha någon typ av idrott och framför allt då fotboll att följa på tv:n.

Foto: TT
Laddar Live Upplevelse

PODD Efter Tyskland - vad händer nu med världsfotbollen?

Tyska Bundesliga blev den första stora fotbollsligan som drog igång igen efter coronauppehållet. Vad händer nu med de andra ligorna som fortfarande är pausade - och vad händer om antalet smittade ökar igen? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily - gäst är Simon Bank, programledare är Marcus Ulvsand.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE