Tv-expert kan bli AIK:s nya tränare

Sportbladets uppgifter: AIK i kontakt med Alexander Axén

Av: Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

GÖTEBORG. AIK har träffat tre kandidater.

Bartosz Grzelak är bekräftad av klubben.

Nu kan Sportbladet berätta att AIK är i kontakt med Dplays expertkommentator Alexander Axén, 49.

I måndags sparkade AIK chefstränaren Rikard Norling. Under onsdagen sa vd:n Björn Wesström att klubben träffat tre potentiella efterträdare.

– Vi har träffat tre kandidater. Det är där vi är i urvalsprocessen. Det har vi gjort utifrån en enorm bruttolista. Den listan blir betydligt större den dagen man meddelar att AIK byter tränare för herrlaget. Då öppnas det upp möjligheter som man inte kan ha koll på, sa Wesström i Studio AIK.

Tidigare har sportchefen Henrik Jurelius bekräftat att den assisterande U21-förbundskaptenen Bartosz Grzelak med ett förflutet i just AIK är en av kandidaterna.

– Han är ett av de alternativen vi tittar på. Bartosz hade en stor del i vår framgång 2018, en väldigt kompetent tränare, en modern tränare med bra idéer, sa Henrik Jurelius i måndags.

AIK i kontakt med Axén om jobbet

Nu kan Sportbladet avslöja att AIK varit i kontakt med Alexander Axén i arbetet med att hitta Rikard Norlings efterträdare. Kontakten ska enligt Sportbladets uppgifter ha intensifierats efter torsdagskvällens cupfinal mellan IFK Göteborg och Malmö FF. Eftersom Blåvitt vann gick AIK miste om möjligheten att kvala till Europa i höst. Om MFF vunnit hade Gnaget fått en kvalplats i egenskap av allsvensk fjolårsfyra.

Alexander Axén, 49, har en bakgrund som AIK-supporter och tränat bland annat Gais och Örebro SK i allsvenskan. 2017 pausade han sin tränarkarriär. Han har sedan dess jobbat för olika tv-kanaler, bland annat med fotbolls-VM 2018 och allsvenskan 2019–2020. Just nu är han en av allsvenska rättighetsinnehavaren Discoverys tyngsta allsvenska experter.

TV-experten Alexander Axén aktuell för laget i sitt hjärta – AIK.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
TV-experten Alexander Axén aktuell för laget i sitt hjärta – AIK.

Sportbladet har sökt Alexander Axén i flera dygn, men utan resultat. Sportbladet har också sökt AIK:s sportchef Henrik Jurelius med en konkret fråga kring AIK:s intresse för Axén, men utan svar.

– Vi ser över alla tänkbara alternativ. Ej intresserad av att gå in i djupare namndiskussioner. Jag kommer inte gå in djupare på något av namnen. Vår ambition är att kommunicera när vi har klart med Norlings ersättare, sa Henrik Jurelius till Sportbladet i tisdags.

Resultatben och utvecklingsben

I Intervjun med Studio AIK motiverade vd:n Björn Wesström beslutet att sparka Rikard Norling. Det hängde ihop med en önskan om att gå ifrån resultatfokus till att AIK ska stå på ett ”resultatben” och ett ”utvecklingsben”. Det skulle ge hela klubben en ny och större energi, men kantrade åt andra hållet, anser Wesström.

– Det gäller att hitta balansen från det som tidigare varit resultatcynism, och nu blev någon slags spelidéscynism där spelidén egentligen ibland trumfade sättet att ta poäng. Flexibiliteten däremellan kanske inte har varit till resultatens fördel utan snarare till utveckling av spelidéns fördel, sa Wesström i Studio AIK.

Enligt sportchefen Henrik Jurelius görs förändringen på tränarsidan bland annat för att stärka defensiven.

– Det är tränarna som ska kunna få ihop helheten med saker och ting, men jag kan inte se på när vi släpper in för enkla mål och hamnar i situationer som straffar oss, har Henrik Jurelius sagt.

Återstår att se vem som får uppdraget att leda AIK på söndag mot Kalmar FF.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.