”Ska klargöra vilka problem vi har”

Uthyraren av arenan visste inget på förhand om Ronaldos besök – nu ska Friends kontakta turneringen

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Uthyraren visste inte att International Champions Cup (ICC) planerade att låta Cristiano Ronaldo spela en match på Friends Arena.

Nu ska organisationen Friends kontakta ICC för att uttrycka sitt missnöje över hur deras varumärke påverkas av den våldtäktsanklagade spelarens besök.

– Vi är väldigt olyckliga över att Friends sammankopplas med anklagelser om ett så extremt allvarligt brott, säger Lovisa Lönnebo, kommunikationschef på Friends, till Sportbladet.

På onsdagen tillkännagavs att Cristiano Ronaldo och hans Juventus kommer till Stockholm för att den 10 augusti möta Atlético Madrid på Friends Arena. Ett besked som omgående möttes av kritik.

”Arbetar aktivt mot det”

Mötet är en del av träningsturneringen International Champions Cup där majoriteten av matcherna spelas i USA. Enligt New York Times kommer Juventus det här året dock inte spela någon av sina matcher i Nordamerika, och en faktor i beslutet ska vara en rädsla för att storstjärnan Cristiano Ronaldo kan gripas av polis om han reser till USA.

Bakgrunden är den påstådda våldtäkt i Las Vegas 2009 Ronaldo anklagas för och som just nu utreds av amerikansk polis.

Antimobbningsorganisationen Friends, som 2012 fick arenanamnet för Nationalarenan till skänks, beklagar hur deras varumärke påverkas av att Cristiano Ronaldo ska spela på Friends Arena istället.

– Vi är väldigt olyckliga över att Friends sammankopplas med anklagelser om ett så extremt allvarligt brott. Sexualbrott, och sexuella trakasserier, är något vi i stiftelsen Friends arbetar aktivt mot hela tiden och det har vi gjort i många år. Vi kan inte styra vad som sker på arenan men det jag kan säga är att vi är väldigt olyckliga över att förknippas med något sånt här, säger Lovisa Lönnebo, kommunikationschef på Friends, till Sportbladet.

1 av 2 | Foto: TT

Stockholm Live, som sköter driften av arenan, säger i ett uttalande till Sportbladet att de inte kunnat styra över vilka lag ICC valt att lägga på Friends Arena.

”ICC är en stor och seriös arrangör som vi hyr ut till, och har hyrt ut arenan till tidigare, och det en stor internationell turnering med totalt 18 matcher som spelas i flera länder. Vilka lag och matcher de sen väljer att placera i olika länder för turneringen är inget vi har någon förhandsinfo om, kan påverka eller kommentera kring, precis som när vi hur ut till andra stora nationella eller internationella fotbollsorganisationer som vill spela på någon av arenorna”, skriver företaget.

Nu ska Friends ta kontakt med ICC för att klargöra problematiken för dem.

– I dag ska vår generalsekreterare kontakta ICC och klargöra för dem vilka problem en organisation med våra värderingar har med att förknippas med den här typen av anklagelser. De är en jättestor organisation, och vi är säkerligen en främmande fågel för dem, men vi känner att det är jätteviktigt att klargöra det här problemet och att ta ställning, säger Lovisa Lönnebo.

Sportbladet söker ICC för en kommentar.

Publicerad:

LÄS VIDARE