De Bruyne kom in och avgjorde för Belgien mot Danmark

Publicerad 2021-06-17

KÖPENHAMN. Danmark chockade Belgien med ledningsmål efter två minuter.

I den andra halvleken tog gästerna in Kevin De Bruyne, 29.

Manchester City-stjärnan avgjorde och imponerade stort med en framspelning och ett mål i den belgiska 2–1-segern – men jublade inte.

Om formstarka Danmark haft någon skräckmotståndare – den enda – de senaste åren så har det varit Belgien.

Belgarna, tillsammans med Finland i första EM-matchen, är de som vunnit mot Danmark i tävlingsmatcher sedan hösten 2016.

Enormt tempo

Den eventuella rädslan var som bortblåst när outtröttliga danskarna gick på jätteoffensiv i ett enormt tempo mot Belgien i Parken.

Pierre-Emile Höjbjerg vann bollen högt mot Jason Denayer, hittade Yussuf Poulsen med en fin, kort stickare i djupet och RB Leipzigspelaren vinklade in 1–0 i bortre hörnet.

I andra matchminuten.

Hade taket legat på Parken i den 28-gradiga värmen så hade det lyft.

Danmark fortsatte att skapa chanser med ett mäktigt publikstöd och ljudkuliss från 25 000 åskådare i ryggen. Mikkel Damsgaard, Sampdoria, rullade bollen tätt, tätt utanför efter ett imponerande individuellt nummer.

Första 45 minuterna stannade vid ”bara” 1–0 efter en på många sätt magisk halvlek i Parken.

Direkt i andra halvlek bytte Belgien in tidigare ansiktsskadade Kevin De Bruyne. Det dröjde tio minuter innan Manchester Citystjärnan visade sin klass.

I en kontring och upprullning fick han bollen från Romelu Lukaku, De Bruyne höll i en sekund, gick inte på eget avslut utan lättade vidare till Thorgan Hazard som gjorde 1–1 i öppet mål.

Hade kvitteringschanser

Det danska krafterna började långsamt ta slut.

Då slog världsspelaren De Bruyne till igen med 2–1 (70). I ett nytt mäktigt anfall som på nytt inleddes från Lukaku till höger gick bollen i högt tempo över till vänstersidan där 29-åringen slog till med sitt 23:e landslagsmål.

– Han gör så klart enorm skillnad. Jag har mött honom många gånger och känner till hans kvaliteter. Han är den bästa spelaren i den engelska ligan, säger Kasper Schmeichel.

De Bruyne visade klassen på mer än ett sätt. Efter sitt 2–1-mål jublade inte belgaren av respekt till Christian Eriksen, sannolikt.

Danmark hittade nya krafter och skapade chanser som kunde gett en kvittering med bland annat en nick i ribban. Men Belgien höll undan till en 2–1-seger och är därmed klara för vidare för avancemang.

”Inget slår det här”

Schmeichel passade efteråt på att hylla inramningen på Parken.

– Jag har spelat på många ställen i mitt liv, för många klubbar och många fina fans – men inget slår det här. Inget. Det var 25 000 i publiken men det lät som enormt många fler. Vi fick ett fantastiskt stöd. Vi är glada att vi kunde belöna fansen med en fin prestation. Vi kämpade in i det sista. Jag tycker vi gjorde en riktigt bra match, säger han.

Danmark måste vinna den avslutande matchen mot Ryssland och få hjälp av andra resultat för att kunna gå vidare.