Zlatans nya hov – vilka tar plats?

Gamla kompisgänget har försvunnit

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Zlatan Ibrahimovic är tillbaka.

Men vilka ska han hänga med när det gamla entouraget försvunnit?

Dagens träning kan ha gett lite ledtrådar.

När Zlatan Ibrahimovic var ny i landslaget i början av 2000-talet var det Henrik Larsson han lutade sig mot.

– Jag hade tur som hade ”Henke”. Det är ingen hemlighet. Han fick mig att känna mig bekväm och trygg, berättade Ibrahimovic i SVT-dokumentären ”Zlatan – för Sverige i tiden” för några år sedan.

Foto: MARCUS ERICSSON / BILDBYRÅN

Ibrahimovic etablerade sig snabbt i landslaget samtidigt som Larsson tackade för sig (för första gången).

Då bildades ett nytt kompisgäng: Zlatan, Olof Mellberg och Christian ”Chippen” Wilhelmsson. Det var också den trion som skickades hem av Lars Lagerbäck från en landslagssamling hösten 2006 efter att de brutit mot landslagets regler och gått ut på stan i Göteborg sent en kväll. Sedan kom Daniel Majstorovic också att ingå i den grupperingen samt Alexander Östlund under den korta period högerbacken var en del av landslaget.

Foto: Roger Lundsten

Z-kedjan bildades

Efter EM 2012 försvann hela Zlatans gäng och plötsligt var superstjärnan ensam i landslaget. Landslagsveteraner som Kim Källström, Andreas Isaksson och Johan Elmander var kvar men de hade aldrig stått Ibrahimovic nära.

I stället blev nykomlingarna Jimmy Durmaz och Erkan Zengin Ibrahimovics nya kompisar i Blågult. Trion hängde vid sidan av planen, värmde upp tillsammans på träningarna och satt bredvid varandra i omklädningsrummet. Sportbladet döpte gänget snabbt till Z-kedjan och vi glömmer väl aldrig bilden när Zengin hade gjort mål mot Liechtenstein i EM-kvalet 2014 och tog Durmaz i hand för att sedan springa ut till bänken för att fira med en skadad Zlatan.

Foto: ANDREAS BARDELL

Men när Ibrahimovic nu är tillbaka är både Zengin och Durmaz borta. Zengin meddelade strax efter att Zlatan tackat för sig i Blågult att han också slutade i landslaget. Durmaz spelade i VM 2018 men har inte varit uttagen sedan september 2019.

En pappa för Isak och Quaison?

Frågan är vilket gäng Ibrahimovic nu blir en del av eller vilka spelare i landslaget han samlar runt sig.

Den av landslagsspelarna som senast spelat med Zlatan är Victor Nilsson Lindelöf. De var klubbkompisar i Manchester United 2017–18. Kommer Ibrahimovic ta John Guidettis plats i grupperingen som består av Nilsson Lindelöf, Mikael Lustig och Albin Ekdal?

För inte kommer han att slå sig i slang med veteranduon och kompisparet Sebastian Larsson och Andreas Granqvist, som är näst äldst i truppen efter att Zlatan kommit tillbaka?

Det är inte otänkbart att Ibrahimovic blir en ”pappa” för det unga gardet med invandrarbakgrund – Alexander Isak, Robin Quaison och Ken Sema – som verkar blivit en ganska tajt grupp.

Körde själv först

Det har bara hunnit gå ett dygn av samlingen så vi har inte svaret än. Inledningen av träningarna, då spelarna står och lattjar innan Janne Andersson samlar ihop dem, brukar ge en bra indikation vilka grupperingar vi har i landslaget.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Där körde Zlatan solo en stund för att sedan ställa sig och passa med Granen och Larsson någon minut innan Andersson samlade truppen på mittplan. När laget sedan började jogga runt planen lufsade Zlatan med Nilsson Lindelöf hela tiden och småpratade.

Kanske en ledtråd?

Vi lär få återkomma i ämnet.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.