Kravet för att Spurs-stjärnan ska slippa värnplikten

Kommer missa flera PL-matcher

Av: Simon Norberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Gregorio Borgia / TT / NTB Scanpix

Tottenham ser ut att behöva klara sig utan Son Heung-Min under de fyra första matcherna i Premier League.

Orsaken är att sydkoreanen ska iväg med landslaget på asiatiska spelen i Indonesien.

Han behöver nämligen en stor framgång med sitt hemland för att slippa den obligatoriska värnplikten.

Sydkoreas U23-förbundskapten Kim Hak-bom tog i dag ut sin 20-mannatrupp till de asiatiska spelen som spelas i Indonesien mellan den 14 augusti till den 1 september.

Med där finns Tottenhams stjärna Son Heung-Min, som en av tre överåriga spelare.

Behöver en framgång

Premier League-klubben har egentligen ingen skyldighet att släppa spelaren i och med att asiatiska spelen inte är en officiell Fifa-turnering.

Men Spurs kan komma att göra ett undantag här.

Orsaken är att Son Heung-Min behöver en stor framgång med landslaget för att slippa militärtjänst i hemlandet. Sydkorea har nämligen obligatorisk värnplikt på två år för alla män mellan 18 och 28.

Tidigare har dock flera av landets framgångsrika idrottare fått dispens. Ett exempel är det sydkoreanska landslag som tog sig till semifinal i VM 2002.

”Han ska spela”

En potentiell väg ut för Son att slippa göra värnplikten skulle då möjligen vara om Sydkorea vinner asiatiska spelen och av den anledningen kan Tottenham möjligen tänka sig att släppa sin guldklimp om det innebär att man får behålla honom utan risk för avbrott resterande säsonger.

– Son kommer definitivt spela, men vi vet ännu inte när han kommer ansluta till laget. Han är angelägen om spela asiatiska spelen, och han är en viktig spelare för oss. Vi hoppas han kan ansluta till laget så snart som möjligt, för det är inte lätt att anpassa sig till det varma vädret i Indonesien, sa Kim Hak-bom på en presskonferens under måndagen, enligt ESPN.

Reser sydkoreanen till mästerskapet missar han Tottenhams PL-premiär mot Newcastle den 11 augusti, Fulham hemma samt bortamatcherna mot Manchester United och Watford.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.