Från att ha varit halvt avsågade och mer eller mindre utdömda har Örebro SK kravlat sig upp över kvalstrecket på tre omgångar.

Den här gången var segern extra viktig, för nu är även Hammarby inom räckhåll.

Sportbladets Oskar Månsson.

Det går fort i den här världen ibland.

När Örebro förlorade mot Sundsvall för en månad hade de inte vunnit på tio omgångar och låg näst sist i tabellen. Efter slutsignalen var tränaren Alexander Axén tvungen att ta ett snack med frustrerade supportrar som krävde svar och förklaringar.

Det var då.

Efter 2-2 mot Halmstad och 2-0 mot Häcken var det dags för Örebro att ta årets första bortaseger, 2-1 mot Hammarby. Sju poäng på tre matcher och vips: över strecket. Med fyra poäng ner till Halmstad på direktnedflyttning ser det hotet också alltmer avlägset ut.

Så vad har hänt?

Ja, jag ställde frågan till Axén på presskonferensen.

– Vi har fått in kvalitetsspelare, ibland är det inte svårare än så.

Kvalitetsspelare

Nuförtiden känner spelarna att de alltid kan göra mål, utvecklade Axén. Tidigare kunde det bli panik efter ett tidigt baklängesmål, som i den bedrövliga 0-6-matchen mot Göteborg, men efter att Pär Ericsson, Martin Broberg och Astrit Ajdarevic anslutit under sommaren har tryggheten infunnit sig.

I den här matchen stack Ajdarevic ut mest. I början såg han nonchalant ut och slog bort ett par bollar, men så plötsligt hände det. I den 23:e minuten tog Ajdarevic en smart löpning ut på vänsterkanten och satte bollen exakt på Pär Ericssons panna. 1-1-målet kom från ingenstans, dittills hade Hammarby dominerat stort, men innebar att Örebro tog över. Tolv minuter senare nickade Ajdarevic in ledningsmålet på egen hand och därefter hade Ajdarevic och ÖSK sin bästa period i matchen – det var riktigt nära att bli ytterligare ett bortamål före vilan.

Rinne fenomenal

Andra halvlek såg annorlunda ut. Örebro försvarade lågt, Hammarby öste på med vad de hade. Ett tag avlöste chanserna varandra men Jakob Rinne i ÖSK-målet gjorde en fenomenal match, förmodligen den bästa i 22-åringens allsvenska karriär. Nästan lika bra var målvaktskollegan Ögmundur Kristinsson som gjorde flera avancerade räddningar när ÖSK ställde om. Nu slutade det 1-2, det kunde lika gärna ha varit 4-3 eller 3-4.

Att segern betydde mycket för Örebro syntes på spelarna efter matchen, det var vrål, segergester och kramar över hela banan. Men så var det som sagt första bortavinsten, det dröjde alltså 23 omgångar innan ÖSK tog en trea utanför Närke.

Nu talar mycket för att Örebro spelar allsvenskt 2016. Förutom bottenavancemanget har de häng på elvan Hammarby och tolvan Kalmar, vilket spelar roll om till exempel Falkenberg skulle få ett ryck och börja samla poäng.

Bittert för Bajen

Bajen då?

Ja, det här var en bitter förlust, vilket tränaren Nanne Bergstrand påpekade tre gånger vid presskonferensen. Nu var dagens prestation lika mycket ner som upp men Hammarby skapade nog med chanser för att vinna. Men vi har sett det förut: allt som oftast saknas kvaliteten i straffområdet, ibland spelar Bajen för snabbt för sitt eget bästa. Den här gången gjorde Jakob Orlov ett strikermål på ett inlägg från Birkir Mar Saevarsson, bästa utespelare i hemmalaget, annars var boxspelet slående lamt.

Hammarby har fortfarande fem poäng ner till kvalplatsen, men om de vunnit den här matchen så hade de i princip säkrat kontraktet, då hade avståndet varit det dubbla. Och nytt kontrakt innebär en godkänd säsong, större krav går inte att ha på en nykomling, även om den råkar vara i Hammarbys storlek.