Wegerup: Rättvisa regler är det minsta politikerna kan göra

Publicerad 2016-11-04

Wegerup: Förvånande hur många som orkar kämpa

Det är en männens värld; idrotten, fotbollen.

Även när det gäller lagstiftningen.

Damföreningarna kämpar envist, i motvind.

Det minsta politikerna kan göra är att se till regelverket inte motarbetar dem.

Sportbladets Jennifer Wegerup.

Jag får börja med att säga som Karl-Erik Nilsson: jag är ingen expert på skattelagstiftning. Reglerna kring sponsring har kommit till bland annat för att undvika att någon rik förälder eller magnat går in och bara dunkar in en halv miljon på ett litet flicklags konto och kallar det sponsring.

Att ändra lagar i den snårskog skattelagstiftning utgör är aldrig lätt. Men det är inte heller lätt att driva dam- och flicklag. Att arbeta i ständig motvind bortom de stora rubrikerna och med små pengar.

Utan pengar är det svårt att utvecklas

Det sägs ofta att man måste förtjäna sin publik, sina sponsorer, mer resurser. Till viss del håller jag med. Problemet är bara att utan pengar som ger möjlighet till mer träning och bättre träning, en mer professionell värld på alla plan, är det svårt att utvecklas.

Att de offentliga resurserna inte fördelas jämnt mellan könen är upprörande nog. Att de som dessutom vill sponsra damlag riskerar att missgynnas är ett problem som på något sätt måste åtgärdas. EFD och SvFF har dessbättre redan börjat agera för att frågan ska hamna på rätt politikers bord.

Ett viktigt arbete gör också Fair Pay Foundation. Den förra stjärnmålvakten Caroline Jönsson har helt rätt när hon talar om de andra värden som finns i att sponsra damlag och uppmärksamma kvinnors och flickors idrott, om den goodwill som ligger i det, förutom glädjen i att göra något som inte bara handlar om pengar, något som kan betyda så mycket, för så många.

En av Fair Pay Foundations ambassadörer är Malmö Redhawks Nils Andersson. Han berättar om hur hans syster Johanna var familjens mest lovande idrottare men slutade redan vid 23 års ålder, efter två SM-guld i fotboll med Umeå IK. Helt enkelt därför att hon inte längre orkade ha tre jobb och träna samtidigt och hela tiden jobba mot systemet i stället för att hjälpas fram, som manliga stjärnor. Nils blev samtidigt heltidsproffs i ishockey. Han, liksom brodern. Systern slutade. Så ser det ofta ut, mer jämställt är det inte.

Jag har själv upplevt samma sak som spelare och ser det nu, i jobbet och som fotbollsmamma.

Få väntar sig millimeterrättvisa

Det är förvånande hur många kvinnor och unga tjejer som ändå orkar kämpa vidare med sin fotboll på högsta nivå och samtidigt studera och jobba. Fortfarande är det alltför få som kan vara heltidsproffs. Självklart påverkar det sportens utveckling som helhet och den enskilde spelaren.

Få väntar sig millimeterrättvisa, vår värld styrs av pengar och kommersiella aktörer agerar därefter, det är inget konstigt.

Däremot ska samhällets regler och officiella instanser alltid sträva efter rättvisa mellan könen.

Det borde vara en självklarhet.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Följ ämnen i artikeln