De pekas ut – som ’fotbollens cancer’

Publicerad 2016-10-06

Får mer och mer makt – nu rasar presidenten

Agenternas makt i världsfotbollen ökar.

Nu har Napolis president Aurelio De Laurentiis tröttnat.

– De är fotbollens motsvarighet till cancer, säger han.

Napolis president Aurelio De Laurentiis.

Paul Pogbas världsrekordflytt från Juventus till Manchester United drog ut på tiden.

Varför?

För att agenten Mino Raiola krävde ett större arvode.

Italienaren fick till slut motsvarande 209 miljoner kronor för att ”sy ihop affären”, som landade på dryga en miljard kronor.

Raiola såg även till att skeppa iväg både Henrich Mchitarjan och Zlatan Ibrahimovic till den engelska PL-jätten och kunde till slut skratta hela vägen till banken efter en total ekonomisk ersättning på hisnande 673 miljoner kronor.

Fem på topp 50

Det råder ingen tvekan om att agenter får ett större och större inflytande i världfotbollen; när brittiska tidningen The Telegraph på onsdagen rankade engelsk fotbolls 50 mäktigaste personer fanns inte mindre än fem agenter med på listan.

Jose Otid (som specialiserar sig på spanska spelare) slog sig nätt och jämnt in på listan på plats 47.

Pini Zahavi (som tidigare haft storspelare som Rio Ferdinand och Ashley Cole och som på senare år haft ett nära samarbete med Chelseas ägare Roman Abramovitj) hittades på plats 37.

Jonathan Barnett (agent till bland andra Joe Hart, Luke Shaw och Gareth Bale) rankades som nummer 17.

Tidigare nämnde Mino Raiola (med stjärnor som Zlatan Ibrahimovic och Paul Pogba i sitt stall) tog plats 15.

Och Jorge Mendes (som representerar bland andra Diego Costa, Angel Di María och, inte minst, Cristiano Ronaldo) rankades som engelsk fotbolls tredje mäktigaste man.

”Ett galet system”

Nu ryter Napolis president Aurelio De Laurentiis ifrån.

På en konferens i London tar han fram motorsågen och dömer ut agenter som ”fotbollens cancer”.

– Men då syftar jag egentligen inte på agenterna som sådana, utan på systemet de utgör, och som jag anser är galet. Jämför med filmindustrin i Hollywood; där betalar skådespelarna sina agenter själva. Men i fotbollen måste klubbarna betala. Det känns som att betala en extra skatt och ofta är det agenterna som ska ha betalt först av alla, säger De Laurentiis enligt AP.

Han menar att spelare ibland påverkas för mycket av agenterna som representerar dem.

– Agenten kan komma till sin spelare och säga att han förhandlar med, låt oss säga, West Ham. Han säger att den klubben är villig att betala 20 miljoner kronor mer. Då är det lätt att den spelaren börjar agera på ett olämpligt sätt, säger Aurelio De Laurentiis.

The Guardian har tidigare rapporterat att Premier League-klubbarna betalade ut totalt motsvarande 1,4 miljarder kronor till agenter mellan perioden 1 oktober 2014 och 30 september 2015.