Sena självmålet stoppade Island

Publicerad 2016-06-18

På väg mot åttondelsfinal – då kom smällen

Island var minuter från en åttondelsfinal i EM – då gjorde Hammarbys Bikir Mar Saevarson självmål mot Ungern.

Efter poängtappet var Lars Lagerbäck kritisk mot sina spelare.

– De spelade ju helt utan huvud när vi leder, säger han till SVT.

Island spelade 1-1 mot Portugal i premiären och efter poängen var beskedet tydligt.

– Nu ska vi vinna resten, sa Kari Arnason.

Det var dock Ungern som kontrollerade matchen i inledningen, men efter halvtimmen fick Island ett friläge. Johann Gudmundsson avslut var inte det bästa och Gábor Király räddade.

Åtta minuter senare kom målet. Király tappade bollen och Aron Gunnarsson snappade upp den. Islänningen föll sedan efter en tackling av Tamás Kádár och domaren blåste straff.

Den isländske stjärnan Gylfi Sigurdsson satte den säkert och Island hade 1-0.

Ödesmatch väntar

Ungern tog över mer och mer och Lars Lagerbäcks mannar var ordentligt pressade under slutskedet av matchen.

Med tre minuter kvar kom målet och det var Hammarbybacken Bikir Mar Saevarson som stötte bollen i eget mål till 1-1.

Efter målet kastades det återigen in bengaler på planen och de ungerska spelarna fick lugna ner publikens firande.

Island fick ett jätteläge att avgöra matchen med en frispark precis utanför straffområdet i slutsekunden, men Sigurdssons skott gick i muren. Returen gick till Eidur Gudjohnsens som fick på ett bra skott, men det styrdes utanför.

– Vi spelade inte bra. De spelade ju helt utan huvud när vi leder och framför allt när man börjar närma sig slutet, då måste vi ju försöka hålla i bollen. De var trötta och vi klarade inte av det. Vi var inte bättre än så i dag tyvärr, säger Lagerbäck till SVT.

Nu väntar ödesmatch för Island mot Österrike på onsdag.

– Det var som jag sa till killarna. Vi har en klar chans att gå vidare fortfarande. Nu är det bara att bryta ihop i kväll och sen sätter vi igång och laddar inför Österrikematchen, säger Lagerbäck.