Avdic kan skolas om – till mittback

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYR N

FOTBOLL

Målen har sinat för Denni Avdic.

Nu kan AIK skola om honom – till mittback.

– Han är redo att lyssna på det. Denni är en laglojal spelare och gör det som är bäst för laget, säger tränaren Rikard Norling.

Denni Avdic, 28, var en stor profilvärvning till AIK förra våren. Anfallaren värderades som en potentiell skyttekung, men det första året har han inte motsvarat de högt ställda förväntningarna.

Först hade han problem med skorna och kunde därför inte spela fotboll. Därefter visade han svag form och var bänkad under större delen av säsongen. Totalt är han noterad för två allsvenska mål för AIK.

Norling: ”Fått mig att tänka om”

Även 2017 är han ganska långt ifrån en ordinarie plats i anfallet. Därför har tränaren Rikard Norling funderat på alternativa användningsområden av den storvuxne forwarden.

– Det bottnar väl i att han kom in mot Elfsborg för att stänga matchen. Han har spelat ganska mycket som balanserade mittfältare både utomlands och i Sverige, och det fick mig att tänka till.

Norling har nu låtit Avdic testa en roll som mittback, eller defensiv mittfältare, på träningarna.

– Han har en väldigt fin spelintelligens. Utan den skulle det inte gå. Jag skulle ju inte testa honom (som mittback) om jag inte trodde på det.

En pedagogisk utmaning

Det måste vara en pedagogisk utmaning att be en anfallare testa rollen som mittback?

– Det kan det vara. Fel tajmning, fel tillfälle och fel argument kan slå ganska fel.

Vad tycker han då?

– Jag upplever att han är redo att lyssna på det. Denni är en laglojal spelare och gör det som är bäst för laget. Hade han varit ordinarie som anfallare hade jag väl över huvud taget inte resonerat kring det. Så det är en helhet.

”Vi är ett lag och då ställer man upp”

Avdic själv är försiktigt positiv, även om 28-åringen betonar att han i första hand är en anfallare.

– Vi har testat rollen som mittback på träning. Jag har ju varit defensiv mittfältare förr. Jag har nog egenskaper som kan funka på nästan alla positioner. Jag är bra på huvudet, stark i duellspelet och vill kunna hjälpa laget. Därför vill han testa mig.

Hur känns det?

– Det är bara att ställa upp för chefen. Vill han testa det så får han göra det. Men jag konkurrerar såklart fortfarande om en plats där uppe också. Men det är smart av Rikard: om det skulle krisa så måste han veta om han kan använda mig som mittback. Vem som skulle passa bäst i den rollen. Vi är ett lag och då ska man ställa upp.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.