Linnérs hyllning till Ivan Turina

Av: Pelle Strandman

Publicerad:
Uppdaterad:
Oscar Linnér hyllar sin idol.
Foto: AIK/BILDBYRÅN
Oscar Linnér hyllar sin idol.

För fyra år sedan gick Ivan Turina bort på grund av ett hjärtfel.

I ett känslosamt brev berättar nu Oscar Linnér om hur han såg upp till den kroatiske målvakten – och varför han väljer att hylla honom på sin matchtröja.

– Det är en person vars betydelse är enorm för mig, skriver 20-åringen på AIK:s hemsida.

Det var ett chockartat besked för AIK och hela fotbolls-Sverige när nyheten om Ivan Turinas död slog ned den 2 maj 2013.

Minnet efter den 32-årige målvakten lever fortfarande vidare i föreningen i varje match. AIK:s matchtröja har tidigare prytts med spelarens nummer 27 på bröstet och publiken skanderar alltid spelarens namn i matchminut 27.

Till årets säsong har klubben valt att ersätta sin klassiska Åbro-logga med Hjärt-Lungfondens namn.

Hyllar sin förebild

I samband med detta har en av Turinas efterträdare, nuvarande förstemålvakten Oscar Linnér, valt att hedra sin företrädare – både genom att placera dennes spelarnummer i ett hjärta på ärmen och spela med initialerna ”IT” på tröjan. Detta bland annat för att uppmuntra allmänheten till att stötta Hjärt-Lungfondens arbete.

Jag vill göra dig uppmärksam på att hjärt- och lungsjukdomar är de sjukdomar som dödar flest människor i världen”, skriver den 20-årige målvakten i ett öppet brev på AIK:s hemsida.

Genom att välja Ivans nummer i hjärtat på vänster tröjarm hoppas jag att han från himlen ska kunna leda mig till den nivå som han själv var på”.

Linnér beskriver hur han som ung supporter såg upp till sin förebild och hur han med stolthet efterträder honom i sin favoritklubb.

”En av de största AIK-legenderna”

När han nåddes av dödsbeskedet följde en känsla av sorg – men även målmedvetenhet.

Jag kommer ihåg att jag någon gång innan en match sa till min pappa, “Idag ska jag spela som Ivan Turina”. Jag tror det gick sådär, men drömmen om att en dag kunna stå i AIK:s mål dog inte för det. För här står jag idag, med en drivkraft att hamna på samma nivå som Ivan var”.

Han avslutar:

Även om Ivans prestationer på planen är svåra att matcha för mig som ung och än så länge relativt oerfaren målvakt, så känns det iallafall värdigt att låta Ivan finnas med på AIK:s målvaktströja. Jag hoppas Ivan känner att jag som en av hans efterträdare visar den respekt vilken en av de största AIK-legenderna genom tiderna förtjänar”.

AIK tar i morgon emot Örebro klockan 16.00 på Friends arena.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.