Mejla

Marcus Leifby

Leifby: Är det nu TV4 tänker vakna till liv?

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter två segrar mot låghaltigt motstånd börjar VM på riktigt för Sverige.

Är det nu TV4 tänker vakna till liv? 

I ett försök att sno tittare från TV4 och fotbolls-VM har Sveriges Television gått till blixtoffensiv och köpt in ett U21-EM i fotboll.

”Det var ju kul när Sverige vann för ­några år sedan”, tänkte någon och köpte in ­mäs­terskapet som Sverige inte spelar. 

Nästa gång hugger de en påskturnering i Berlin.

TV4, som förr kallades ”kommersiell ­public service”, har köpt ensamrättigheten till sommarens fotbolls-VM och med ­exklusiviteten kommer bekvämligheten.

Visst känns det lite halvdant så här långt?

Någon större satsning har jag inte sett ­röken av och det har mest varit ett jäkla ­hattande fram och tillbaka bland kanaler och streamingtjänster för att få tag på matcher och, om man har tur, en studio där matcherna bereds.

De gånger ”vanliga Fyran” sänder vigs pauserna helt åt reklam och studioglimten är numera så kort att de bara hinner säga att det är dags för reklam igen. 

För att få allt (läs: något) krävs det dyra abonnemang men så här långt har det inte varit värt pengarna.

Kanske helt enkelt inte orkar

Nästa år tar Discovery över allsvenskan i fotboll (även om det har ryktats att de överväger att vänta i ytterligare ett år) och kanske har Bonnier Broadcasting redan börjat sin nedmontering.

En annan förklaring kan vara att TV4-profilerna helt enkelt inte orkar, eftersom de måste flyga fram och tillbaka, fram och tillbaka, mellan Sverige och Frankrike.

Profilerna byter plats med varandra ­hela tiden och fortsätter de så här kommer de kunna köpa rättigheterna till nästa fotbolls-VM med Eurobonus-poäng. 

Under Sveriges premiär fick de problem när matchen i Rennes ­avbröts en stund på grund av oväder och det dröjde inte lång tid innan redaktören kastade in handduken och serverade stillbild, tystnad och en skylt som meddelade att matchen var avbruten.

Piggt.

Jag minns en Vinterstudio-sändning för några år sedan när André Pops och ­Pernilla Wiberg, på plats i någon snöhög nere i Centraleuropa, höll igång en ­sändning i fyra (!) timmar i väntan på att funktionärerna skulle sluta säga ”nicht fahrbahr”.

TV4 har en skrivande fotbollsreporter på plats också, jag vet inte hur många texter Andreas Sundberg knackar ihop under ett VM, men han ligger inte och drar sig, om man säger så.

Sundberg har gjort flera bra fotbollsgranskningar, bland ­annat för Kalla fakta, och jag förstår inte varför de inte släpper loss hans grävlingsinstinkter i tv under VM. 

Sveriges bästa uppsättning

När matcherna väl rullar fungerar det bättre och jag undrar om inte ”Fyran” har sport-tv-Sveriges bästa uppsättning av kommentatorer på ishockey och fotboll. 

Lena Sundqvist (annars ishockey) gör fotboll lika bra, Daniel Kristiansson och Malin Swedberg är en garant för att jobbet blir omsorgsfullt gjort, och så har vi förstalinan med Lasse Granqvist och Hanna Marklund. 

Lasse Granqvist är en helt annan ­kommentator i dag jämfört med för tio år sedan, han går inte upp i varv på samma sätt och jobbar mycket mer med sitt språk och sin tystnad.

Bredvid sitter Hanna Marklund och ­pratar om matchen med brusande ­bygdemål som ibland gör det svårt att höra om det är en fotbollsexpert som berättar, eller en ­timmerflottare på Mårdseleforsen. 

Jag gillar det, hon är skitbra.


KNÄPP PÅ

Plikttroget har Christer Ulfbåge, Jane Björck, Mats Nyström, Janne Lorentzon och de andra i Sportspegeln och Sportnytt i decennier berättat att Torbjörn Blomdahl, minsann, ”tog en ny EM-titel i carambole i belgiska Antwerpen igår”. Nu får vi äntligen träffa biljardesset på riktigt. Långt reportage (de kallar det för dokumentär) finns på SVT Play. 


KNÄPP AV

Copa América avgörs i Brasilien, Viaplay sänder, och Afrikanska mästerskapen, i Egypten, skvalar i Sportkanalen men det krävs nästan att man har några avlägsna släktingar i Peru, eller en svår intolerans med sömnsvårigheter som följd, för att man ska mäkta fotboll av det här slaget. Varför måste alla mästerskap spelas samtidigt? 

Av: Marcus Leifby

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.