Krisklubben som ingen vill ta över

Av: Andreas Käck

Publicerad:

Svenskduons lag i fritt fall: ”Total katastrof”

Ola Toivonens och Sebastian Larssons Sunderland.
Foto: REX/TT
Ola Toivonens och Sebastian Larssons Sunderland.

Två svenska spelare har rest till Stockholm för att sluta upp till ett ordentligt ifrågasatt landslag.

Kvar i England finns ett lag i spillror.

Seb Larssons och Ola Toivonens klubblag.

Det krävdes ingen större expertis för att förutspå att Sunderland skulle få det tufft i Premier League 2015/16. 2-4-smällen i premiären mot Leicester gav också en tydlig indikation på att "The Black Cats" än en gång hade misslyckats med sitt lagbygge under sommaren. Men få hade nog förutspått att klubben, endast åtta omgångar in i säsongen, skulle befinna sig i fritt fall.

Det är dock precis vad den gör.

”Nej” från alla

Efter tre poäng av 24 möjliga befinner sig Sunderland just nu på 19:e plats i tabellen, men framförallt befinner man sig i ett läge så prekärt att framtidstron är på väg att urholkas helt.

Dick Advocaat har lämnat skeppet. Assistenterna Paul Bracewell och Robbie Stockdale har fått i uppdrag att dra i trådarna tills en ersättare hittats. Däremellan finns en sportchef som bett om att få lämna klubben men som blivit tvingad att stanna kvar tills han löst en ny huvudtränare.

Hur det har gått?

Inget vidare.

Hittills har Sunderlands tränarjakt renderat i rungande nej från:

Sean Dyche.

David Moyes.

Walter Mazzarri.

”Total katastrof”

Och när Harry Redknapp av brittiska medier fick frågan om han skulle kunna tänka sig att ta över krisklubben svarade han på ett talande sätt:

– Jag som näste Sunderland-boss? Inte en chans. De var ju totalt urusla mot Bournemouth häromveckan. De är svaga defensivt, deras centrala mittfältare är inte tillräckligt bra, de håller en låg nivå rakt igenom och för den som tar över klubben väntar ett extremt hårt arbete.

Redknapp säger att han alltid haft ett gott öga till ordföranden Ellis Short men att klubben genomgående misslyckats i sin värvningsstrategi.

– Det är samma sak varje år. De spenderar ganska mycket pengar, men när jag såg dem mot Bournemouth så var de en total katastrof. Bournemouth sopade mattan med dem. Nu för tiden är det alltid tränaren som får bära hundhuvudet, men kolla på personerna som sitter på högre positioner! Vilka spelare är det de egentligen värvar in?

12 oktober spelar det svenska landslaget mot Moldavien i den sista EM-kvalmatchen. Därefter återvänder Sebastian Larsson och Ola Toivonen till Sunderland. Frågan är om de kommer hem till ett lag vars klubbledning lyckats övertala någon att träna dem?

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.