Olsson: ”Inga problem att prata om Zlatan”

Publicerad 2016-08-13

Olsson: ”Har fått en nytändning – det är roligt igen”

BIRMINGHAM. Efter åtta år i England är kärleken till fotbollen och Premier League starkare än någonsin hos en skadefri Jonas Olsson, 33.

Han avvärjer inte bara attacker på planen utan försvarar även motståndares prislappar i världens bästa liga:

– Pogba är värd en miljard. Det är sällan någon gnäller över vad musiker eller skådespelare tjänar, säger mittbacken.

Följ ämnen

Det dröjer väl ungefär cirka 30 sekunder efter jag skakat hand med Jonas Olsson på ett hotell i Birminghams norra utkanter, några minuters bilväg från West Bromwich Albions träningsanläggning, innan vi pratar om Zlatan Ibrahimovic.

– Jag har inga som helst problem med att det kommer bli väldigt mycket snack om honom den här säsongen, säger han med ett brett leende.

– Jag lovar dig, det är inget specifikt svenskt beteende att snacka Zlatan. När vi i klubben hade en presskonferens innan det var klart att han skulle komma till Premier League så gled till slut varenda fråga in på honom.

– Det är ganska mäktigt faktiskt och säger något om auran som omger honom överallt, säger Jonas Olsson som sedan tiden ihop i landslaget haft en god personlig relation med Manchester United-nyförvärvet.

– Att Pogba kom till United för över en miljard kronor kommer ta bort en del av pressen på Zlatan. Han kom ju dit gratis. Det borde vara mindre tålamod med Pogba med den prislappen.

– Levererar Zlatan bara någorlunda, som jag säkert tror han gör, så är det en lyckad värvning av United och en succé-flytt för Zlatan.

”Marknaden som bestämmer”

Är en fotbollsspelare värd en miljard kronor?

– Ja, det tycker jag. Det är marknaden som styr och det är världens största sport. Premier League visas nästan i alla världens nationer. Det är en enorm industri.

– Jag har problem med att det hela tiden ska pratas om hur mycket en fotbollsspelare kostar. Man pratar inte alls om det på det negativa sättet eller gnäller när det handlar om musiker eller skådespelare. Fotboll är en underhållningsindustri jämförbar med andra.

– Det låter som en sjuk summa för en spelare, men när man jämför det med vad klubbarna i Premier League får från tv-avtalet varje säsong så är de inte så konstigt. Intresset för ligan har stigit enormt, då är det rimligt att lönerna och övergångssummorna går upp också, säger Olsson.

Du förlängde avtalet med ett år i våras. Hur långt fram planerar du?

– Jag är i den åldern nu när man bara får förlängt ett år i taget… Jag tar det lite som det kommer. Jag känner ingen stress. Så länge kroppen känns fräsch så kör jag på och just nu känns det väldigt bra.

– Jag hade en bra säsong i fjol efter ett par år med stora skadebekymmer där jag till slut opererade min hälsena.

– Hade du ställt samma fråga till mig för drygt ett år sedan så hade jag nog sett slutet på karriären närmare. Nu har jag fått en nytändning och det är roligt igen. Det är roligt med matcherna, det är kul att träna och inte ha ont.

Då när du var i landslaget så frågade jag dig flera gånger om skadebekymren och du tonade alltid ner dem då.

– Det är lite känsligt när man har kontrakt som det inte är så långt kvar på. Om man är skadebenägen drar klubbarna öronen åt sig. Jag kanske inte mörkade skadeproblemen men det var inget jag ville diskutera med journalister eller ens vänner. Man vill inte heller använda det som en ursäkt när man gjort en dålig match. Det var säkert en faktor, men det var då. Jag hade 2,5 säsong när jag inte kunde träna ordentligt och spelade ofta på sprutor och tabletter. Jag gick ned mig 10-20 procent då. Med facit i hand skulle jag opererat mig tidigare.

– Jag opererade mig hösten 2014 och var tillbaka i spel på våren 2015. Så senaste säsongen var den första jag kunde vara med hela tiden. Det gick bra och jag visade att jag håller på den här nivån fortfarande.

Foto: TT

”Borde spelat EM, väldigt besviken”

Hur besviken var du över att du inte kom med i EM-truppen?

– Jag var väldigt besviken. Jag hade en riktigt bra säsong i ryggen i våras och det var flera skador i landslaget på Antonsson, Milosevic. Jag kände att jag skulle ha varit med. Men jag känner ingen bitterhet. Alla kan inte komma med, men jag tycker verkligen att jag förtjänade att bli uttagen i EM-truppen.

– Skulle jag få frågan om att spela i landslaget igen så tackar jag aldrig nej.

Hur ser framtiden ut för svenska landslaget utan Zlatan, utan Källström, Isaksson, Wernbloom?

– Jag tror Janne (Andersson) kommer göra det bra och det finns en yngre generation som ser intressant och bra ut. Det är rimligt att bygga nytt från början.

– Zlatan kommer lämna ett enormt tomrum, som spelare men framför allt som person och den stora stjärnan som skapar ett intresse. Nu måste man bli ännu mer aktiva med att sälja in intresset kring landslaget. Det känns som Zlatan ordnade det på egen hand i tio års tid.

Hur ska SvFF göra det?

– De måste nog gå mot att bli öppnare. Man måste vårda den tillgänglighet som funnits med media, i alla fall i jämförelse med andra länder. Spelarna måste få synas på sociala medier om de vill. Det krävs en föryngring i det avseendet.

– Sedan styr resultaten i slutändan. Går landslaget bra så växer intresset.

Uppköpt av asiat

Hans WBA blev nyligen ännu en engelsk klubb som övergick i asiatisk ägo när kinesiske entreprenören Guochuan Lai köpte upp laget.

– Det är många klubbar som har sålts till asiatiska ägare nu. Det visar hur global Premier League är. Det finns ingen annan liga som är i närheten av den spridningen. Det är bara tre länder på hela jordklotet som inte visar Premier League. 83 procent av totala tv-tittarna är inte britter.

– Jag tror inte det blev någon försäljning i fjol för att våra tidigare ägare ville försäkra sig om att den nye ägaren skulle föra klubbens traditioner vidare.

Kan du, som är en tänkande fotbollsspelare, oroa dig över att klassiska engelska klubbar hamnar i utländsk ägo, hos företag i halvauktoritära nationer?

– Det är en svår fråga. Man får välja att se det som att vi via Premier League sprider hur en verksamhet kan se ut till andra länder. Att West Bromwich Albions står för öppenhet, fair play, integration. Det finns inget annat i samhället som för människor samman som fotboll i Premier League gör, säger Olsson engagerat.

Ni har sladdat på nedre halvan i Premier League i flera år. Hur påverkas WBA:s ambitioner av ägarbytet?

– Rent generellt tycker jag vi ska höja blicken. Vi har varit för blygsamma. Jag säger inte att vi ska vinna ligan, men se på Leicester. Det är dumt att sätta mentala spärrar i onödan och det gör vi om vi bara går ut med ambitionen att vi ska klara nytt kontrakt. Det kan nog komma in ett par ytterligare spelare nu också, med ny ägare. Jag tycker inte vi ska begränsa oss var vi siktar, säger Olsson.

Sedan fyra år tillbaka bor Jonas Olsson i London och tågpendlar till Birmingham tre dagar per vecka.

Men till nästa sommar går kontraktet med Albions ut.

Har du några funderingar på vad du vill göra när det här kontraktet går ut?

– Tankar har jag, men jag vill inte låsa mig vid något. Man måste befinna sig i nuet i den här branschen. I grunden trivs jag väldigt bra här och jag är fortfarande förälskad i den här ligan efter snart nio år. Jag vill gärna köra på här så länge som möjligt, säger Jonas Olsson.

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.