Experten: "Vad är det här för match egentligen?"

Sex mål – varav fem efter fasta situationer.
Stormötet mellan "Blåvitt" och AIK var galet.
– Det var en märklig match, säger Andreas Alm.

AIK Fotboll
IFK Göteborg

IFK Göteborg hade inte släppt in något mål i årets allsvenska inför stormötet med AIK. Det tog knappt 10 minuter – sen var den minisviten bruten. Stefan Ishizaki servade in en hårt skruvad hörna mot den första stolpen – Haukur Hauksson kämpade sig loss från Mads Albaek – och islänningen kunde styra in bollen med skallen.

– Får vi en hörna eller en kantfrispark så är vi farliga, säger Stefan Ishizaki.

"En dum frispark"

Ett hårt arbetande AIK lyckades pressa ner gästerna långt ner i banan. IFK Göteborg fick slita hårt för att kunna freda målet när AIK skickade in boll efter boll in i straffområdet.

– AIK spelar bra. De varierar det tunga artilleriet med teknisk briljans, säger experten Jon Persson.

IFK Göteborg då? De satsade i den första halvleken främst på djupa bollar bakom AIK:s mittbackar Per Karlsson och Jos Hooiveld, men kvitteringen kom på en fast situation.

Stefan Ishizaki drog på sig en onödig frispark och ett oorganiserat hemmaförsvar tappade bort Tobias Hysén som vackert skarvade in 1–1 på Mads Albaeks vältajmade frispark.

– Vi ger en dum frispark, droppar för tidigt på inlägget och så är det 1–1. Det känns surt att inte gå in med en ledning i halvtid, säger Stefan Ishizaki.

"Rädd för stolpen"

Jörgen Lennartsson, tränare i "Blåvitt" var inte nöjd i paus.

– Vi måste ta kampen bättre och gå in tuffare i duellerna. Vi förlorar för mycket av 50/50-duellerna.

Åtta minuter tog IFK Göteborg duellen mot Ahmed Yasin, men för hårt, och domare Bojan Pandzic tilldelade AIK en frispark i farligt läge. Veteranen Stefan Ishizaki klev fram, tittade upp – och skruvade in ledningsmålet med en frispark tätt intill John Alvbåges stolpe. Direkt efteråt sprang han ut till bänken och kramade om den assisterande tränaren Nebojsa Novakovic, specialist på fasta situationer.

– Jag är lite rädd för stolpen där, säger John Alvbåge.

"Riktigt vackert"

Glädjen blev dock kortvarig för hemmalaget. Blott fyra minuter senare kom kvitteringen. Mads Albaek skruvade in ytterligare en vass frispark – Hjalmar Jonsson kämpade sig framför Stefan Ishizaki – och lobbnickade in 2–2. Matchen fjärde mål efter fasta situationer. Islänningen firade sin första fullträff sedan 2012 genom att inte röra en min och sturskt stirra på sina lagkamrater.

– Stoneface på Hjalmar Jonsson. Det är ett riktigt vackert mål. Han är urstark i duellen med Ishizaki, säger Jon Persson.

"Vad är det för match egentligen?"

Blåvitts ledningsmål? Det kom bara minuter senare. AIK:s målvakt Patrik Carlgren gick långt ut i straffområdet för att mota undan en djupledsboll, kolliderade med Jakob Ankersen – och tappade kontroll över situationen. Vänsterbacken Haitam Aleesami plockade påpassligt upp bollen och lirade den vidare till Tobias Hysén som enkelt skickade in 3–2 i öppet mål.

Cmores expert Jon Persson tyckte att domaren Bojan Pandzic borde ha blåst frispark till Patrik Carlgren.

– Nio gånger av tio får målvakten frisparken med sig i det läget. Det känns som att Carlgren är på bollen och störs av att Ankersen med full fart rusar in i kroppen. Jag tycker att det är frispark.

"Kan bli 5–5"

Om det var slut där?
Icke. För tolv minuter från slutet fick AIK ytterligare en hörna, som skruvades in med den äran av Ishizaki. Fredrik Brustad visade spänst, hoppade högst – och nickade in kvitteringen till 3–3 förbi en störd John Alvbåge som kom in fel i situationen.

– Vad är det för match egentligen? Det här kan bli 5–5, säger Jon Persson.

– Den får man räkna in på tavelkontot. Det är en tavla, säger Jens Fjellström.

Det blev det dock inte, trots hårt AIK-tryck mot slutet, och matchen slutade 3–3.