AIK ångar på – vann efter målvaktstavla

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN

FOTBOLL

ÖSTERSUND/STOCKHOLM. Krisstämpeln är bortsuddad.

Borta mot formstarka Östersund tog AIK sin tredje raka seger i allsvenskan, 2–1 – mycket tack vare en jättetavla av ÖFK-målvakten Aly Keita.

– Den tar jag på mig, säger Keita.

Det var två formstarka lag som möttes i Östersund. Sedan Amir Azrafshan tog över som tränare har hemmalaget varit oerhört svåra att besegra, och hade inför AIK-matchen åtta raka matcher utan förlust. Samtidigt har sommarens krisklubb AIK växlat upp och hittat formen.

Trotjänaren klev fram

Det var också AIK som skulle börja starkast.

På en hörna i sjunde minuten studsade bollen fram till Per Karlsson som sköt in bollen intill första stolpen. Det var trotjänarens första mål i årets allsvenska – och hans blott andra på 323 allsvenska matcher med AIK.

– Hörnor är en del av spelet och det tar vi med oss. Sen har det en förmåga att hända ett lag som... jag ska inte säga som har medgång, men som jobbar hårt och har tagit några poäng på sistone, säger Per Karlsson i Dplay.

Jättetavla

AIK, som åkte på två tunga smällar när Nabil Bahoui och Mikael Lustig utgick skadade, skulle öka på ledningen.

Det kan man tacka Aly Keita för.

ÖFK-målvakten stod för en jättetavla när han spelade bollen rakt ut till Filip Rogic, som enkelt kunde assistera Henok Goitom som satte 2–0 i 64:e minuten.

– Jag tycker inte att de skapar så mycket. De har ett mål i början och sen är det mitt misstag som gör att det blir mål. Det var dåligt av mig och jag tar på mig det, säger Aly Keita.

Vad hände med passningen?

– Jag ska passa in den i mitten och han Filip läser mig. Men det är mitt misstag och dåligt av mig.

Du har gjort en stark säsong, tråkigt med sådana här händelser?

– Självklart. Men jag har gjort misstag tidigare och blir starkare. I dag är det tungt men det är bara att gå vidare, säger Keita.

Tror inte på topp 3

Mittbacken Thomas Isherwood, som ryktas till italienska Serie B-klubben Lecce, nickade in reduceringen i 87:e minuten men mer blev det inte. AIK vann med 2–1 och tog sin tredje raka seger i allsvenskan, och har nu 27 poäng i allsvenskan.

– Det är jättebra, men när man går in i omklädningsrummet och tittar på tabellen är det inte så att vi hoppar upp till en topp 3-placering. Vi är någonstans där på nedre halvan. Vi får glädjas åt den här segern och så tar vi nästa steg efter landslagsuppehållet, säger AIK-tränaren Bartosz Grzelak.

Hinner ni till topp 3?

– Nej, det tror jag inte. Det blir ett riktigt tränarsvar: det handlar om att fokusera på nästa match. Vi är där vi är och jag kan inte säga något annat. Vi måste fokusera på att komma upp på 33-34 poäng, säger han.

Laddar Matchlista
Laddar Tabell
Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.