Match avbröts – polis till platsen

Av: Patrik Brenning

Publicerad:

En match i en Stockholmsserie för pojkar 18 och 19 år gamla fick avbrytas och polis kallas till platsen efter ett stort bråk.

En spelare i hemmalaget och domaren Noel har lämnat in varsin polisanmälan om misshandel.

Trots det hävdar ledaren för det andra laget att ingenting har hänt.

Klockan 20:00 på onsdagen möttes två P18/19-lag i en seriematch i Stockholm. Domaren Noel märkte efter hand hur atmosfären blev allt mer tryckt.

– Det låg i luften att det skulle hända något och när bortalaget ville ha straff blev det irriterat. En spelare spottade mot mig två gånger och fick rött kort för det. Sedan gick han mot mig och försökte först skalla mig innan han också försökte slå mig. Slaget kunde ha tagit mycket hårdare men det träffade över käken. Sedan kom det massa människor från olika håll med bortaspelare som hoppade in och ville åt mig och vad jag vet gick hemmaspelare emellan också. Det slutade med att jag sprang därifrån.

Matchen avbröts varpå polis kallades till platsen där de förhörde Noel i domarrummet innan han skjutsades hem av en kompis. Noel säger att han har lämnat in en polisanmälan, något som även en spelare i hemmalaget har gjort.

– När spelarna gick in för att avstyra blev en hemmaspelare också påhoppad och misshandlad av tre-fyra personer, säger en ledare för hemmalaget som inte var på plats själv men har samlat in vittnesmål från laget efter händelsen.

Mamman: ”Slagen gång på gång”

Spelarens mamma skriver på Facebook att sonen ”blev slagen gång på gång, flera gånger i bakhuvudet, en gång i magen”. Hon beskriver också hur sonen fastnade i ett strypgrepp och fick dra sig loss med hjälp av föräldrar och lagkamrater. Han fick under kvällen uppsöka sjukhus för sina skador.

”Jag är så jävla arg, ledsen och trött nu. För att min son får stryk när han spelar fotboll, för att domarna är så utsatta och ensamma, för att så många ungdomar har så uppenbart dåliga förebilder och ledare i sin närhet, och för att våldsamma lag och ledare får fortsätta att vara med och göra fotbollen farlig”, skriver mamman.

Bortalagets ledare på plats säger sig dock inte känna igen någonting av det motståndarlaget, mamman eller domaren beskriver.

– Vi spelade en match, domaren visade ut en spelare i laget, spelaren blev irriterad och det blev tjafs. Det var några puttar bara, ingenting annat.

Michael Westerholm, ansvarig för disciplinärenden på Stockholms fotbollsförbund, bekräftar att förbundet ”hört rykten” om händelsen.

– Vi väntar på domarrapporten och måste få den innan vi kan agera på något sätt, säger Westerholm.

Domaren har tre dagar på sig att lämna in rapporten.

När Sportbladet talar med domaren Noel berättar han att han kom undan händelsen med en stukad tumme och spänningar i käken. Han efterlyser nu bättre skydd för domarna inom fotbollen.

– Vi är i en utsatt position när vi dömer matcher som är hetsiga. Det är svårt att skydda sig. Man är ensam på en idrottsplats och det är många domare som varit med om händelser där det spårat ur och det är också många som inte vill döma längre. Man har gjort stora framsteg hos förbundet med att få bort sånt här men vi har fortfarande en bit kvar. En god bit kvar. En lång bit kvar.

Kravet på förbundet

Hemmalagets ledare säger att de kommer ta kontakt med motståndarklubben för att ta redan på hur de kommer hantera händelsen.

– Jag vill höra vilka disciplinära åtgärder de själva kommer ta till. Det kanske bara är ett par killar som förstör för det är en otroligt välskött klubb som jag har ett gott intryck av i övrigt. Sedan kommer jag kräva av Stockholms fotbollsförbund att de faktiskt gör något. Vi kan inte fortsätta spela i en serie med risk för misshandel. Alla vet att fotboll kan innehålla verbala uttryck och det är illa nog, men att det ska innehålla hot och våld är helt oacceptabelt. Där har klubbarna ett stort ansvar att se efter sina egna led. Ett par killar i vårt lag kanske inte kommer fortsätta spela nu. De känner sig så hotade och tycker att det är så obehagligt att de inte tycker det är värt det längre.

Bortalagets sportchef säger att de inlett en internutredning.

– Jag måste prata med det andra laget och kommer göra det så fort jag får tag på dem. Det är viktigt att ta reda på vad som hänt men är det som de beskriver det så är det väldigt beklagligt. Men jag brukar vara försiktig men att ta gift på vad som hänt om jag själv inte varit på plats.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN