Emily Sonnett om VM-guldet, svenska guldstriden och knocken

”Det är en kul bild, men visst hade jag tur”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

GÖTEBORG. Den som undrar ifall Kopparbergs/Göteborgs nyförvärv tvekar i straffområdet kan ta en titt på bilden.

– Jag skulle säga att är en fysisk spelare, medger Emily Sonnett.

Sportbladet har mött världsmästaren som via en unik lösning landat i Sverige och på första försöket sätter ordet ”guldstrid”.

Emily Sonnett kastar en blick på ett fåtal attraktioner som finns utslängda på Heden i centrala Göteborg och som får utöva en klen tröst i coronatider till de som saknar stadens nöjespark.

Hon sneglar på maskinen som tar med folk högt upp i skyn innan hon skakar på huvudet.

– Elefanterna som åker runt är mer för mig, säger hon med ett skratt.

Lugna takter utanför fotbollen alltså. Gärna med naturen och den egna hunden som sällskap.

På planen står den amerikanska landslagsbacken däremot för tuffa tag och mod. Hon backar inte när läget finns eller situationen kräver det.

Som när den kanadensiska målvakten Kailen Sherdian kom ut för att boxa undan en boll som Emily Sonnet störtade mot. Smällen i augustimatchen för två år lämnade en smärtande näsa och en snackis efter sig.

– Det är en anfallsnick, hon kom som från ingenstans och det ser ut som en bra räddning. Jag satte dit mitt huvud för att försöka nå bollen, säger hon.

Det är en riktig smäll, hur gick det för dig?

– Förutom att jag fick ont i näsan är jag är glad att jag inte blev skadad ... Men det är ett bra foto, skrattar Emily som själv delat det på sina sociala medier.

Är du en fysisk spelare?

– Spelet i NWSL har gjort mig till den fysiska spelaren jag är och det vore bra att ta med sig det in i den svenska ligan, som också är fysisk.

Vad vill du tillföra Kopparbergs Göteborg?

– Jag tror jag kan tillföra passion till spelet. Jag är inte en perfektionist, men vill verkligen göra allt jag kan i försvarsspelet för att underlätta för de som är framför. Mitt jobb är att "mata maskinerna" högre upp i banan. Jag hoppas att jag kommer att tillföra hårt jobb och stabilitet i försvaret, säger Emily Sonnett.

Emily Sonnett: ”Jag tror jag kan tillföra passion till spelet.”
Foto: ANDERS DEROS
Emily Sonnett: ”Jag tror jag kan tillföra passion till spelet.”

Den 26-åriga landslagsspelaren ser det som en optimal lösning i coronapandemin att ansluta till Kopparbergs/Göteborg och spel i damallsvenskan. Hon har kontrakt med förbundet US Soccer, som är brukligt för damlandslagsspelarna i USA, men är draftad av Orlando Pride.

US Soccer betalar stora delar av hennes lön under tiden i Sverige vilket innebär att Göteborg, som står för en liten del, kommer undan billigt.

”Konstigt att inte använda munskydd”

Hon hann knappt komma igång med Orlando i våras innan coronapandemins utbrott.

– Jag vände hem till min familj. Jag träffade inte många fler än min mamma, min pappa och min syster. Jag inser att USA och Sverige har haft väldigt olika sätt att hantera krisen. Det känns så konstigt att inte använda munskydd, säger hon när vi ses i centrala Göteborg.

Har du kunnat träna bra under uppehållet?

– Jag har tränat hårt och genom förbundet får vi övningar, program med styrkeövningar och antal sprinter. Så de håller verkligen koll på att man håller sig i form.

Spelklar mot Rosengård

– De kollade av allt för att se att jag var redo att åka hit för att spela. Det har varit en lång period då jag endast kunnat träna med ett fåtal personer, det ska bli härligt att komma ut på plan i ett större sammanhang, säger hon.

Efter pappersarbete i veckan meddelade Kopparbergs tränare Mats Gren under fredagen att Emily Sonnett blivit spelklar för det heta mötet med Rosengård på söndagen.

Det enda svenska ordet som hon hade med sig i bagaget var ”fika” men under vårt möte lär hon sig snabbt att smaka på guldstrid.

– Det kommer att vara en väldigt tuff match och det är vad jag är här för att spela och jag vill tillhöra det vinnande laget, säger hon.

Foto: ANDERS DEROS
”Vi klarade av att skapa en bubbla kring oss” – Sonnett om VM-guldet med USA 2019.

På tal om guld var det en galen framgångssaga som Emily Sonnett var en del av förra sommaren när USA vann VM 2019.

– Det som gjorde laget så speciellt var att vi klarade av att skapa en bubbla kring oss och kom samman under en månad och bestämde att inget skulle tränga in där. Att så många av världens bästa spelare kunde göra jobbet och ha den inställningen var väldigt speciellt att vara med om.

– Meg Rapinoe är en stor ledare och det finns fler, men att också se de unga spelarna som Rose Lavelle ta ett stort ansvar var lärorikt. Vi hade unga spelare och äldre spelare men under VM smälte alla samman, vi strävade mot ett gemensamt mål.

”Enormt stort att se hur de använder sina plattformar”

– När vi sitter ner nu efteråt och talar om det säger vi alltid att det var så utmattande. Både den fysiska delen men också den mentala biten. Jag tror att alla kände lättnad. Jag vet inte vilken formel som gjorde att vi vann men just detta att alla varje dag engagerade sig så mycket var avgörande.

Flera av de amerikanska stjärnorna har använt sina plattformar för att påverka samhället, gör du det?

– Vi har några riktigt stora profiler. De var födda för det. Jag stöder det och skulle inte säga att jag aldrig skulle göra det själv utan är på god väg. Men det är enormt stort att se hur spelare som Meg Rapinoe eller Alex Morgan använder sina plattformar.

Foto: ANDERS DEROS

– Vi står alla bakom Black Lives Matter. Vi använder alla våra sociala plattformar för att dela information och lära. Många förväntar sig att vi står upp, men många förstår nog att vi också utvecklas och lär oss.

Du är en "sit down comedian" enligt dig själv. Förklara?

– (skratt). Ja det är jag. Får det dig att skratta..? Jag är ganska rolig... Jag skrattar mycket, jag gillar att skämta och jag såg det någonstans och tänkte att det var en bra beskrivning i min bio

Så du kommer att bidra till underhållningen på Valhalla IP?

– Jag måste bli bekväm först, jag är nervös... Jag får lära känna alla innan jag kan kasta ur mig massa skämt. Det kommer när jag börjar spela fotboll, det var samma sak när jag var i Australien en period, säger Emily Sonnett och blir allvarlig:

– Jag vet att spelare varit här länge och jobbat hårt, jag vill visa dem respekt och inte bara klampa på. Jag känner ingen av spelarna personligen och måste vara ödmjuk, många av spelarna har varit här länge. Annars kanske ingen vill spela med dig till slut...

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.